Dünya genelinde her 5 kişiden biri hayatında bir kez olsun böbrek taşı düşürebiliyor. Böbrek taşı düşüren kişilerin %50’sinde tekrar böbrek taşı oluşabiliyor. Böbrek taşı oluşumunda beslenme, ırk, etnik köken ve coğrafi bir çok etken bulunuyor. Örnek vermek gerekirse sıcak iklimin yoğun olduğu bölgelerde kişiler daha çok sıvı kaybı yaşar ve bu kişilerde böbrek taşı rahatsızlığı daha sık görülür.
Böbrek taşı rahatsızlığının ülkemizde en yoğun olarak görüldüğü yerler Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Ama bunun yanında ülkemizin her bölgesinde de böbrek taşı rahatsızlığı görülmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığında en önemli etken beslenmedir. Her gün tüketilen sıvı miktarı ile yenilen gıdaların metobolik yükü aynı olmadığı için kişilerin böbrek taşı düşürmesi konusunda net bir şey söyleyemeyiz.
Böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan kişilerin daha az kuruyemiş tüketmeleri önerilirken böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan kişilerin gün içinde bolca sıvı tüketmeleri önerilmektedir. Ayrıca böbrek taşı hastalığına yakalanmamak için kişilerin tuz tüketimlerine dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü fazla tuz tüketimi kalsiyum tutucu özelliğinden dolayı taş oluşma riskini artırmaktadır. Ayrıca insanların gün içerisinde tükettiği sıvı kadar idrar çıkarması beklenemez. Taş düşürmesi gereken kişilerin veya bu rahatsızlıktan mağdur olanların günlük en az 2 litre civarında sıvı tüketmeleri önerilmektedir.
Taş oluşumunda süt ürünleri tüketilmesi, fazla miktarda yeşillik tüketilmesi taş oluşumunu daha hızlı tetikler. Uzmanlar ayrıca böbrek taşı sorunu yaşayan kişilere farklı tedaviler uygulayarak sorunun giderilmesine yardımcı olacak tedaviler önererek kişilerin hastalığından kurtulmasına yardımcı olur.