20 yaş dişlerin genellikle kişilerde gömülü, kısmen gömülü veya sürünmüş büyük azı dişleri olarak çıkar. Tamamen gömülü ve yarı gömülü olan 20 yaş dişleri yanındaki dişlerle teması durumunda çürük, diş eti iltihabı, kist oluşumlarına sebep olurlar. 20 yaş dişleri yaptığı naskı yüzünden diş dizilimini bozabilir. 20 yaş dişi üst ve alt çenede ikişer tane olmak üzere toplam dört tanedir. Ama bu demek değildir ki herkeste 20 yaş dişi çıkacağı anlamına gelmediği gibi herkeste de dört tane çıkmayabilir.
20 yaş dişleri 25 yaşından önce gelişen ,konumları itibariyle ağız ortamına açılan 20 yaş dişleri yiyecekleri tutmaktadır. 20 yaş dişleri yüzünden ağızda kokular oluştuğu gibi aynı zamanda diş çürüklerine neden olmakta. 20 yaş dişi enfeksiyon riskini arttırdığı gibi çenede ağrı ve şişliğe neden olabilir. Gömülü veya ayrı gömülü 20 yaş dişleri dişin etrafında kist oluşturabilir ve bu kist zamanla yanındaki dişlerin köklerine zarar verdiği gibi üzerinde bulunduğu kemiğe de zarar verir.
20 yaş dişlerinin sağlıklı dişlere zarar verip vermediğini sadece uzman hekimin muayene etmesi sonucu ortaya çıkarken yapılan kontroller sonrasında 20 yaş dişlerinde ağrı ve enfeksiyon olup olmadığına, kist veya tümör oluşumuna, enfeksiyon riski taşıyıp taşımadığı gibi birçok farklı parametreye bakarak buna karar verebilir. 20 yaş dişlerinin çekilmesi uzun vadede daha sağlıklıdır. 20 yaş dişleri ağrısı olmasa da hastalık potansiyeli taşıyabilir. Ağız hijyeni problemleri yarattığı için birçok farklı soruna neden olabilir