Son yıllarda gözlük kullanmak istemeyen birçok kişi lens kullanırken son dönemlerde kalıcı olarak kullanılan akıllı mercekler hakkında Op. Dr. Ali Sipahier bilgiler verdi.
Akıllı mercek kullanımı için iki grup hasta vardır. İlk grup içerisinde miyop, astigmat ve hipermetrop dediğimiz yediden yetmişe herkeste görülen kırılma kusurları olanların kullanması diğeri de 45 yaşından sonra ortaya çıkan presbiyopi (yaşlı göz) yakın görememe bozukluğudur. Özellikle 40 yaş sonrasında birçok insanda kırılma kusuru oluşmakta ve bunları değişik yöntemlerle tedavi edebiliyoruz. 40 yaşına kadar göz merceğimiz her mesafeye kendini ayarlayarak yakını odaklayabiliyor. 40 yaşından sonra gözümüz bozulmaya başlıyor. Yakını görebilmek için gözlük kullanmaya başlıyoruz” diye konuştu.
Akıllı mercek kullanımı için hastanın belli bir yaşı geçmiş olması şart diyen Op. Dr. Ali Sipahier, “Yakın görme sorunu yaşayan kişilerde akıllı mercek kullanımını tavsiye ederken 30-35 yaşındaki hastalara mercek kullanmıyoruz. Beyin göze takılan merceklere adaptasyonu gerekir. Bu adaptasyon süresi kişiye göre değişir. Akıllı mercek takılması sonrasında nadir olmakla birlikte bazı kişilerde uzak görme kalitesi bir miktar azalıyor. Hasta seçimini çok iyi yapmak gerekiyor. Mercek takabilmek için hastanın gözünde başka bir problemin olmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Akıllı mercek takılması esnasında kullanılacak merceklerin kalitesinin önemine değinen Sipahier “Takılan merceğin çıkarılması daha zor bir operasyondur. Bir memnuniyetsizlik olduğu zaman mercekleri çıkarmak imkânsız değil ama riskler ciddi oranda artıyor” diyerek mercek takılmasına karar verilirken bu konuda uzman hekime danışılmalıdır” dedi.