Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz, aşırı alkol tüketiminin ya da obezitede ritim bozukluğuna eğilimin arttığını, ayrıca viral hastalıkların yanı sıra sigara, tiroid hormon bozuklukları, kafeinli içecekler ve enerji içeceklerinin de ritim bozukluğunu tetikleyebildiğini söyledi.
Uz, ritim bozukluğunun (aritmi), kalp atımının hızının ya da düzeninin bozulması olarak nitelendirilen bir rahatsız olduğunu ifade etti. Bir yılda milyonlarca insanın bu rahatsızlığı yaşadığını söylediğini bildiren Uz, hemen hemen her yetişkinin ritim bozukluğunu yaşamında bir kez yaşadığını, ritim bozukluklarının tüm yaş gruplarında görülebildiğini belirtti. Uz, bazı tiplerinin ise yaşlı hasta grubunda sık görülürken bazı tiplerinin ise genç hastaları etkilediğini kaydetti.
Uz, aritmilerin bir bölümünün yalnızca hastanın yaşam kalitesi ve konforunu bozarken bir kısmının ise ciddi sorunlara yol açtığını ifade ederek, ritim bozukluklarının tedavi edilmediği durumunda bazı hastalarda kalp odacıklarında genişleme, kalp yetmezliği, kapak sorunları, felç, bayılma ve ölüme kadar uzanabilecek ciddi problemlere yol açtığını vurguladı.
Özellikle hayatı tehdit
edecek şekilde oluşan bu tür ritim bozukluklarının beyin, akciğer ve diğer
hayati öneme haiz organlarda ciddi beslenme sorununa neden olabileceği uyarısı
yapan Uz, modern tıpta ritim bozukluğu tedavi seçeneklerinin beş ana başlıkta
toplandığına dikkati çekti.
Uz, ilaç tedavisinin; ritim bozukluğunu durdurmak veya engellemek için
kullanılan bir tedavi seçeneği olduğuna işaret ederek, bazen de ritim
bozukluklarının hızını kontrol etmek için verilebildiğini bildirdi.