İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bebeklerin cilt sağlığı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Bostancıoğlu, göbek kordonunun yeni doğanlarda bakterilerin en kolay yerleştiği bölge olduğuna işaret ederek, bu bölgenin kuru tutulması ve havayla temasının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bezin göbekten daha aşağıda bağlanmasının havayla temasını, içe doğru katlanarak bağlanmasını da idrar ve dışkıyla temas etmeden kuru tutulmasını sağladığını ifade eden Bostancıoğlu, idrar ya da dışkı bulaştığında su ve pamukla silindikten sonra temiz bir havluyla kurulanmasının şart olduğunu bildirdi.
Bostancıoğlu, “Temizlik için kullanılan mendillerin, tahriş eden maddeler içermemesine dikkat edilmelidir. Dışkının genital bölgeden iyice uzaklaştırıldığından emin olunmalıdır. Özellikle, iki saatte bir bez değişimi yapılması ve bez bölgesinin her gün on dakika havalandırılması, deri iltihabı riskini azaltacaktır” dedi.
Bebek pudralarını solunma durumunda akciğere ve solunum yollarına zarar verme riskini taşıdığını söyleyen Bostancıoğlu, uygulandığı bölgede sulanmaya yol açabildiğini ve bu nedenle tavsiye edilmemesi gerektiğini bildirdi.
Meme emen bebeklerin mama ile beslenenlere göre daha düşük pH’lı dışkıya sahip olduğuna vurgu yapan Bostancıoğlu, “Bu da bez dermatiti riskini azaltmaktadır. Bez dermatiti (pişik) oluşursa, cilt ıslaklığının ve cildin idrar ve dışkı ile temasının azaltılması ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması gerekir” diye konuştu.
Sık bez değiştirmenin ıslaklığı azaltmaya yardımcı olduğuna işaret eden Bostancıoğlu, vazelin gibi bariyer merhemlerin, idrar ve dışkının cilde temasını engelleyerek yardım ettiğini, çinko, vitamin A ve vitamin D içeren diğer ticari ürünlerin de etkili olabileceğini belirtti.