Son günlerde görülen besin zehirlemelerinden sonra ne yapılması gerektiği pek bilinmiyor. Bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi semptomların zehirlenme belirtileri olduğu anlaşılıyor ancak nörolojik belirtileri olan zehirlenmelerin de ayırt edilmesi gerekiyor.
Zehirlenmelerin nörolojik emarelerine dikkat çeken Çevre Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Targıt, hemen zehirlenme olarak tabir edilen bulantı, kusma, ishal ve ateş şikâyetlerinin bilindiğini, ancak daha ağır vakalarda görülen nörolojik etkilerinin ise bilinmediğini vurguladı.
Dr. Targıt, acil oluşan şikayetlerin zehirlenme mi yoksa ani başlayan hastalık mı olduğunun teşhisinin konulmasının önemli olduğunu belirterek, zehirlenme neticesinde görülen el ve ayak uyuşmasının, şaşkınlık halinin, nefes almakta görülen zorluğun, çarpıntının, göz bebeklerinin büyümesinin kişinin çevresinde geç ve zor algılandığını, el ve ayaklarda meydana gelen karıncalanma, hafif başlayıp ayaklardan dize doğru uyuşukluk ile ilerlemesi, ellerde de yanma, kaşıntı, karıncalanma gibi duyu değişikliklerin de önemli ve ağır zehirlenmenin belirtisi olduğunu vurguladı.
Sindirim sistemini etkileyen ve zehirlenme sebebi tam olarak bilinmeyen durumların önemli olduğunu kaydeden Dr. Targıt, özellikle uyuşma, karıncalanma, baş ağrısı, şuurda bozulma gibi aniden başlayarak ilerlemesi gibi durumda son derece dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Dr. Targıt, “Zehirlenme, ağız yoluyla alınan; bakteri bulaşıklı gıda, toksik maddeler (ağır metaller intektisitler, kimyasal maddeler vb.), zehirli bitkiler (bitki + mantar), solunum ve cilt yoluyla alınan kimyasallar nedeniyle olur. Özellikle uyuşma, karıncalanma, baş ağrısı, şuurda bozulma ani başlayıp ilerliyorsa çok dikkat gerektirir. Bunlar acil olmakla Nörolojik takibe alınması gerekli hastalardır dedi.