Çoğunlukla hafif geçirilen besin zehirlenmeleri ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. Besin zehirlenmeleri mikroorganizmalar ile komtamine olmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu meydana gelir.
BESİN ZEHİRLENMESİNE MARUZ KALMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
- Her zaman alışverişlerimizi güvenilir yerlerden yapmaya özen gösterin. Yaz aylarında mümkün olduğunca açıkta ve dışarıda satılan yiyecekleri tüketmekten kaçının.
- Sebze ve meyve alırken hijyen kurallarına uyulduğundan emin olunan. Özellikle fast food tarzı mekanlardan yemek yememeye özen gösterin.
- Satın aldığınız gıda maddelerinin etiketlerini kontrol ederek, üretim tarihlerini ve son tüketim tarihlerine ve saklama koşullarını anlatan açıklamaları dikkatlice okuyup uygulamalısınız.
- Süt ev süt ürünleri şayet pastörize edilmemişse kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Satın aldığınız yumurtanın çatlak, kırık ve dışkı pisliği ile kaplı olmamasına özen gösterin. Yumurtaları kullanmadan önce muhakkak yıkayın.
- Satın alacağınız konserve kutularının alt ve üst kapaklarının şişkin, kutularının dışında hasar gördüğünüzde bunları satın almayın. Kapağı gevşek olanları da tercih etmeyin. Konserve kutularının üzerinde bulunan son kullanım tarihlerini kontrol edin. Son kullanım tarihi geçmiş konserveleri kesinlikle satın alınmamalıdır..
- Kullandığınız içme sularının güvenilir kaynaklardan geldiğine emin olun. Daha sonra bu suyu kaynattıktan sonra içmelisiniz.
- Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı ve daha sonrada hemen tüketilmelidir
- Besinlerinizi dondurmuşsanız buzdolabı sıcaklığı ve mikrodalga fırında çözdükten sonra kullanılmalı, besinlerin çözülmesi için kalorifer ve oda sıcaklığı ile çözülme yapılmamalıdır.
- Tüketilecek yemekleri günlük olarak hazırlamalı, şayet yemekler artarsa sadece bir kez tekrar ısıtma işlemi yapılmamalıdır.