Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, evlerimizde, işyerlerimizde kullandığımız klimaların düzgün bakımı yapılmaması durumunda yarardan çok zarar vereceğini söyleyerek, “Klimalar kullanıcılarının uygunsuz hava koşullarını daha kullanılır ve uygun hale getiren aygıtlardır. Ama bunların kullanımı esnasında doğru kullanamazsak hem konforumuzu hem sağlığımızı etkileyebilir” dedi.
Kullanılan klimaların bir çoğunun splitt olduğu içinde bulundurduğu bir aparat yüzünden içeriyle ve dışarıyla hava sirkülasyonunu sağlamaz. Yaptığı tek şey içerideki havayı dolaştırmaktan ibarettir ve bu yüzden mümkün olduğunca evde misafirlerimiz varsa mümkünse klimayı çalıştırmamalıyız. Evimize misafir olarak gelen kişilerden enfeksiyonlu birisi varsa farkına varmadan enfeksiyon ortama saçılır ve klimanın oluşturduğu türbülansla beraber her tarafa yayılarak, herkesi enfekte etme olasılığı artar.
Klima kullanımı esnasında hava aşırı derecede sıcak ise ve klimayı açarak havayı hızla soğutmamız durumunda bu başlı başına bir sağlık sorununa yol açabilir. Bu yüzden klimalarımızı açtığımızda ortam sıcaklığını mümkün olduğunca 22-23 derecelerde tutmalıyız.
Klimalarda bulunan fan özelliğinin aktif olması durumunda cildin neminin azalmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akkoyunlu, şu ifadeleri kullandı: Fanın çalışması sonrasında rüzgar cilde vurup cildimizdeki nemi alıyor. Böylelikle cildimizin daha fazla soğumasını sağlıyor ama biz buna halk dilinde ‘yel girdi’ deriz. Bunun nedeni o bölgede cildin aşırı soğumasına bağlı olarak etki altındaki kaslarda ciddi spazmlar meydana gelir Ve bunların sonucunda bel, boyun tutulmaları ve göğüs ağrıları meydana gelir.
Bunlarla karşı karşıya gelmemek için klimalarımızın periyodik bakımlarının yapılması ve temizliğine önem göstermemiz gerekmektedir.