Yapılan araştırmalar sonucunda günlük düzenli olarak ve uygun miktarlarda tüketilen çay sağlığa faydalı bir içecektir. Devamlı olarak tüketilen çay sayesinde kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde, kan basıncı ve hipertansiyonun önlenmesinde faydalıdır.
Araştırmalarda düzenli çay tüketiminin kanserden kalp krizine kadar birçok hastalığı engellediği veya etkilerini azaltmaya yaramış oluyorsa da günde 6 bardaktan fazla tüketilen çayın insan sağlığına olumsuz yan etkileri olabilir. Tanen açısından oldukça zengin bir içecek olan çayın etken maddelerinin, yiyeceklerin içerisindeki demire bağlanabilir. Bu durum, yiyeceklerden aldığımız demirin emilmesini önleyebilir ve demir eksikliğine sebep olabilir” dedi.
Çayın içinde % 2-4 arasında değişen oranlarda kafein vardır. Reflü tarzı rahatsızlığı olan kişilerin mide asitlerinin artmasına neden olan kafein yüzünden bu tarz rahatsızlıkları olanların çay tüketmemeleri önerilir. Günde 6 bardak ve üstü tüketilen çay kişilerde anksiyete, stres ve gerginliğin artmasına sebep olabilir. Bu tür durumlarda kafeinsiz bitki çaylarına yönelmek gerekir. Çayın içinde bulunan kafein melatonin üretimini azaltarak uyku sorunlarına da yol açabilir ve kişilerin ciddi uyku problemi ile karşı karşıya kalmasına neden olur.
“Halk arasında kullanılan tabirle çayı (haşlamadan) demlemeye dikkat etmek ve acılaştırmamak lazım. Demleme sırasında suyun kaynama noktasına erişmeden çaya eklenmesi ve hatta mümkünse demliğe önce suyun, ardından çayın konulması önerilir. Çay yaprakları toz haline gelmemiş olmalı, varsa toz haline gelmiş kısım ayrılmalı. Toz haline gelen yapraklar yanarak çayı hem acılaştıracak hem de bulanıklaştıracaktır.”