İngiltere’de psikologlar tarafından yapılan bir araştırmada aileler çocuklarının ilk 5 yaşına kadar olan sürelerinde ortalama 1500 görüntüsünü sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Araştırmaya katılan ailelerin %32’si son bir ayda ortalama çocuğuna ait 20 civarında fotoğraf paylaşımı yaptığını ifade ederlerken %28’lik bir kesim ise bu soruya cevap vermek istemedi.
Ailelerin çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaktan dolayı endişe duyup duymadıkları sorusuna da %55 oranında aile bu konuda hiçbir endişe duymadığını belirtirken bu konuda kimseye danışmayı da düşünmediklerini açıkladı.
Araştırmaya katılan ailelerin özellikle Facebook gizlilik ayarları hakkındaki bilgilerinin ise yalnızca %10’luk bir dilim mahremiyet ayarlarını yönetme konusunda “kendine çok güvendiğini” belirtmiş. Yüzde 29’u profillerinde bulunan fotoğraf albümü için ayrı gizlilik ayarları yapıp yapamayacaklarını bilmediklerini belirtmiş.” dedi.
Araştırma sonuçlarını yorumlayan Açıkelli, “Genellikle ebeveynlerin paylaşım için kendilerince iyi nedenleri olabilir, paylaşımlar ebeveynlik tavsiyelerini bulmalarına ve paylaşmalarına, duygusal ve pratik destek almalarına ve akraba ve arkadaşlarıyla iletişimlerini sürdürmelerine olanak tanır.
Fakat bazı ebeveynler sosyal medyada daha fazla etkileşim alabilmek, sosyal beğeni ve statü için çocuklarının çıkarlarını asla dikkate almadan paylaşımlar yapabiliyorlar.
Çocukların ileride utanç duyabilecekleri bir fotoğrafının kullanılmasının aslında yasal bir suç olduğunu birçok aile bilmezken bu suçun kişilik haklarının ihlali olduğunu ve çocuk 18 yaşına geldiğinde fotoğraflarını yayınlayanlara karşı dava açma hakkına sahip olabilir konusunda bilgisine sahip olmadığı öğrenildi.