146 ülkede yaşayan 1,6 milyon çocuğun günlük bedensel aktivitesini inceleyen araştırma sonuçlarına göre 11 ile 17 yaş grubundaki çocukların yüzde 80’i yeterince egzersiz yapmıyor. Uzmanlar bu durumun çocukların hem sağlığının hem de beyinsel gelişimiyle sosyal becerilerini de olumsuz etkilediği uyarısı yapıyor.
Dünya ortalamasına bakıldığında kız çocuklarının yüzde 85’inin, erkek çocuklarının ise yüzde 78’inin yeterince fiziksel aktivitede bulunmadıkları ortaya çıktı.
Araştırmada, dört ülkenin dışındaki erkek çocukların kız çocuklarından daha aktif olduğu görüldü.
Günde bir saat fiziksel egzersiz yapmakla ilgili önerinin hayata geçirilmemesi, zengin ülkelerde olduğu kadar yoksul ülkelerde de önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), egzersiz yapmamanın evrensel bir problem olduğunun altını çiziyor.
Aktivite seviyesi görece bir mektar daha daha yüksek olan Bangladeş’te bile çocukların yüzde 66’sının yani her 3 çocuktan 2’sinin günde 1 saat egzersiz önerisine uymadığı görüldü.
En az aktif olanlar ise yüzde 93 ile erkek çocuklar Filipinler’de, yüzde 97 ile kız çocuklardı Güney Kore’de görülüyor.
İngiltere’de ise erkek çocuklarının yüzde 75’i, kız çocuklarının ise yüzde 85’i yeteri kadar aktif değil.
Türkiye’de ise yeterince fiziksel aktivite yapmayan bulunmayan çocukların oranı 2001 yılında yüzde 82, 2016 yılında ise yüzde 81 olarak tespit edildi.
2001 yılında Türkiye’de erkek çocuklarda aktivite yetersizliği yüzde 78,7 iken 2016 yılında ise aynı oran yüzde 76,6 olarak kaydedildi.
Kız çocuklarında ise bu oranın yüzde 85,9 ve 86,9 olduğu ortaya çıktı.