Çölyak hastalığı dünyada oldukça yaygın bir hastalıktır ve bu hastalığın ilk belirtileri karında gaz, şişkinlik, bulantı ve kansızlık şikayeti ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık her yaşta ortaya çıkan bir hastalık olurken 8-12 aylık çocuklarda ve 30-40 yaş aralığında daha sık görülür. Çölyak hastalığı ince bağırsağın, buğday ve bazı gıdalarda bulunan glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjidir. Otoimmün bir hastalıktır. Çölyak hastalığı aynı zamanda genetik bir hastalık olmasına rağmen ülkemizde görünme oranı %1 civarındadır. Bu hastalıkla mücadele eden kişilerin glütensiz diyetle beslendiklerinde bağırsaklarında oluşan harabiyetin düzelir.
Ama sonrasında gültenli gıdalarla beslenmeye başlamaları durumunda hastalık tekrar ortaya çıkar. Hastalığın ortaya çıkma sebepleri olarak cerrahi müdahale yaşamak, hamilelik, doğum yapma viral enfeksiyonların bazıları ve ruhsal sıkıntılar hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Çölyak hastalığına yakalanan kişilerin glüten içeren tahıl ürünleri (buğday, arpa ve çavdar) kullanılarak yapılan gıda maddelerinin kesinlikle yenmemesi gerekir. Meyve, sebze, balık, bakliyat, konserve, et, zeytin çölyak hastaları için güvenli besinlerdir. İlaçlar, kozmetik ürünleri glütensiz olmalıdır. İncir, kuru üzüm, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler beslenme zincirinde olmazsa olmaz besinlerdir. Hastalığın şu ana kadar bilinen bir tedavisi olmadığı gibi ilaç ve aşı için çalışmaların devam ettiği bilinmektedir.