Moodist Hastanesi uz Moodist Hastanesi uzman psikoloğu Begüm Sevinç deprem sonrasında çocukların ve ebeveynlerin psikolojileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Sevinç yaptığı açıklamada “Toplumda ve bireylerde deprem gibi felaketlerin sonrasında ciddi travma yaşanacağı ve bu tarvamaların insan yaşamını olumsuz etkileyeceğini” vurguladı.
Açıklamalarına devam eden Sevinç “Deprem sonrasında bir aylık süreç içinde akut stres tepkisi verebilir. Bu tepkileri kısaca açıklamak gerekirse süreklilik gösteren dehşet ve korku duyguları, ciddi tepkisizlik, ağlayamama sorunları, deprem anlarını devamlı olarak hatırlamak, gece uykularında sürekli olarak depremle ilgili düşler görmek, depremle ilgili ruhsal sıkıntılar, depremde kaybettiğiniz yakınlarınızın ölümünden kendisini sorumlu tutmak gibi sıralayabiliriz
Deprem sonrasında çocuklarımızla konuşurken oldukça sakin olmalı ve çocuğumuzla sık sık temas etmemiz çocuğumuza güvence verir. Deprem öncesi olduğu gibi çocuklarımıza düzenli uyku saatlerine dönmelerine ve düzenli yemek saatlerine dönüşünü yavaş yavaş aşılamalıyız. Şayet deprem çadırında yaşıyorsanız bu rutinleri uygulamaya özen gösterin. Tüm boş zamanlarınızda çocuklarınızla oyun oynayarak onları aktivitelerin içine katmaya çalışın. Böylelikle yaşamış olduğu zorlu günleri tekrar hatırlamalarını engellemiş oluruz.
Çocuklara, deprem hakkında, deprem sonrasında yaşanan olaylar hakkında kısa ama dürüst bilgiler verirken onların deprem hakkındaki sorular sormasına izin verin. İlköğretim çağında olan çocuklarımızı mümkün olduğunca medya kullanımını sınırlandırmaya çalışın. İnternet üzerinden izleyeceği deprem sonrası görüntüler çocuklarda ikinci bir travma yaşamasına sebep olabilir. Çocuğunuzun korkularına ‘geçti yavrum’ demek yerine ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Şayet çocuğunuzun deprem sonrasında parmak emmek, gece kabus görmesi veya geceleri altını ıslatmaya başlamışsa çocuğunuz için çocuk ruh sağlığı uzmanından destek alın” diyerek sözlerini tamamladı.