Dişlerde sararması kişilerin estetik görüntülerini bozmasından dolayı bazı kişiler üzerinde sosyal açıdan olumsuz etkilere neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda birçok kişi diş beyazlatma tedavisine başvururken bunu hekim kontrolünde yapmıyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aytaç Bal, diş beyazlatma tedavisinin aslında diş yapısını korumaya öncelik veren bir tedavi olduğunu belirterek, “Yüzümüzde dişlerimizin görüntüsü estetik olarak önemli bir yer teşkil eder. Dişlerde yaşanan renklenmelerin giderilmesi için mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılması gerekmektedir. ‘Bleaching’ için bazı vakalarda tek başına yeterli olmamakla birlikte, estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler için güvenli ve etkili bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Diş beyazlatma tedavisinin iki yöntemle yapılabileceğini söyleyen Bal, “Okside edici ajanlar uygulanarak dişlerin renginin açılmasına beyazlatma (bleaching) denir. Beyazlatma tedavisi renk değişikliği görülen canlı (vital) dişlerde ve kanal tedavisi yapılmış (devital) dişlerde uygulanabilir. Vital dişlerdeki beyazlatma tedavisi, beyazlatma ürünlerinin klinik ortamda diş hekimi tarafından uygulandığı ‘ofis tipi beyazlatma’ olarak ve daha düşük konsantrasyonda bulunan beyazlatma ürünlerinin hazırlanan plaklar aracılığıyla diş hekimi kontrolünde evde uygulandığı ‘ev tipi beyazlatma’ olarak iki yöntemle yapılabilir. Bu yöntemlerin dışında hastalar tarafından satın alınıp kullanılabilen çeşitli diş macunları, jeller ve preparatlar de beyazlatma amacıyla kullanılmakta” diyerek uygulamayla ilgili bilgi verdi.