Her geçen gün şeker hastalığının görülme sıklığı artıyor. Türkiye’de ortalama 7-8 milyon diyabet hastası var. Şeker hastalığı hakkında Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik, yaptığı açıklamada “Diyabet hastaları ekmeği kesinlikle bırakmalı. Özellikle ekmeğin genetiği ile oynandığı için artık ekmekler küflenmiyor ve bozulmuyor. Fırınlar raf ömrünü uzatmak için genetiği ile oynuyorlar” diye konuştu.
Kişi şeker hastalığı ile tanıştığında ömrünün sonuna kadar o hastalıkla yaşamak zorunda kalıyor. Ama son zamanlarda metabolik cerrahi ile şeker hastalığından kurtulmak mümkün olabiliyor. Ama bu maalesef tüm hastalar için geçerli değil. Bu tip ameliyatlar sadece erişkin Tip 2 diyabet hastaları ameliyat için uygun oluyor. Bunu açmak gerekirsebedeni insülin üreten ama ürettiği insülini kullanamayanlar bu grupta değerlendiriliyor” açıklamasında bulundu.
İnce bağırsağın sindirimdeki taşıdığı önemi dile getiren Dr. Çelik “Şekerimizi düşüren hormonu en son ince bağırsağımızın son kısmı kontrol eder. Vücudumuz ince bağırsağın son kısmında insülin üretimine geçiyor ve ardından beyne doydun sinyalleri göndermeye başlıyor. Bakkallardan ve fırınlardan alınan ekmekler bağırsağın son kısmına ulaşmıyor. Çünkü tükettiğimi ekmek GDO’lu olduğundan bağırsağın ortasında sindirimi işlemi bitiyor. Son kısma sadece posa kaldığı için beynimize doydun uyarısı gitmiyor. Bu yüzden şeker hastaları devamlı açlık hissediyorlar ve doymuyorlar. Yapılan ameliyat ile ince bağırsağın son kısmı alınarak baş tarafına konuluyor. Operasyonun bitiminden itibaren insülini kullanmaya başladığınız için bir tabak yediniz mi doyuyorsunuz ve acıkmıyorsunuz. Aynı zamanda göbek yapmıyor ve iç organlarınızın çevresinde yağ birikimi olmuyor” dedi.