Çocuklarda son dönemlerde en sık görülen ortopedik sorun düztabanlıktır. Düztabanlık ayağımı yük altında yere basarken ayak tabanının iç tarafında olması gerekirken dış tarafından görülmemesi, ayağa arkadan bakıldığında topuğumuzun dışa dönük bir şekilde durması, böylelikle tabanın tamamen yerle temas etmesi sonrasında kendisini gösterir. Düztabanlığın iki çeşidi vardır. Sert düztabanlık denilen türü toplumumuzda çok sıkça görülmez. Ama bu sert düztabanlık tedavi edilmez ce cerrahi müdahale gerektiğinde yapılmadığı takdirde kalıcı sakatlanmalara sebebiyet verir. Diğer düztabanlık türüne de esnek düztabanlık denir. Esnek düztabanlıkta ciddi bir sağlık problemi yaşanmamaktadır. Çocukların ayak gelişiminin daha hızlı olduğu ilk 5 yaşta ailelerin endişelenmemesi önerilir. Ama her iki tür düztabanlık konusunda mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Sert düztabanlık kalıcı sakatlığa yol açabilir
Sert düztabanlık; genellikle doğumda kendini gösterir. Doğum esnasında ayak bileği kemiklerinden birinin duruşunun bozukluğundan kaynaklanmaktadır ve sert düztabanlık beraberinde başka rahatsızlıklar da yol açabilir. Uzman doktorlar tarafından yapılan muayenede sert düztabanlık kesin teşhisi konulur. Bebek yeni doğduğunda set düztabanlık tespit edildiğinde bebeğe bazı germe egzersizleri yapılır, çok nadir de olsa ayak alçıya alınır. Cerrahi müdahale gerekiyorsa bu müdahale bebeğe 6-12 aylıkken yapılır. Sert düztabanlık zamanında müdahale edilemezse ve gerekli cerrahi müdahale yapılmadığında kalıcı sakatlığa yol açar. Sert düztabanlıkta erken teşhis çok önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, tedaviden olumlu sonuç bir o kadar çabuk alınır. Esnek düztabanlık toplumda daha sık görülürken çoğu zaman müdahale edilmesi gereken bir sorun değildir. Ama yine de esnek ve sert düztabanlık konusunda ciddi bir ayrım yapmak için bir uzmana danışmak gerekmektedir.
Ayak gelişim süreci tamamlanana kadar her bebek düztaban görünür
En sık karşılaşılan düztabanlık esnek düztabanlıktır. Kişi ayaktayken ayak tabanının çökmesi ancak üstüne basmıyorken normal görünümde olması şeklindedir. Bütün bebekler doğduğunda düztaban olarak görülmektedir. Bu yüzden çok küçük yaşlarda düztabanlıktan korkulmamalıdır. Ancak belli bir yaştan sonra özellikle aile öyküsü de varsa esnek düztabanlık görülme ihtimali artmaktadır. Toplumda görülme sıklığı erişkinlerde yüzde 20-25 civarındadır.