Bebeğinizi emzirmek istediğinizde bebeğin ağzının memeye yakın olması ve bebeğin memeye uzanmak için enerji sarf etmemesi gerekir ve bebeği kucakladığınızda bebekler genelde sol tarafta bulunan memeyi tercih ederler.
Emzirilecek bebek prematüre veya kucaklanmada zorluk çekilen bir bebekse ters kucaklama en uygun pozisyondur. Sezaryen ile doğum yapmış ve doğumu biraz güç geçen anneler çocuklarını yatarak emzirebilirler.
Yeni doğan bir bebeği gün içinde 8-12 defa emzirilmesi normal olmakla birlikte tek bir meme yaklaşık 20 dakika emzirilmeli ve her emzirme 3 saat aralıklarla yapılmalıdır. Bebek büyüdükçe emzirme sıklıkları azaltılabilir.
Emzirme yapılırken en sık yapılan hatalardan birisi yanlış pozisyonda emzirmedir Bu yanlış emzirme pozisyonu anneye acı verdiği için bazen acıdan dolayı emzirmek istemez. Emzirme döneminde biberona alıştırılan bebek daha sonra anne memesini istemez ve emmez.
Bazı anneler ek gıda alan bebeğinin emzirmeye ihtiyacı olmadığını düşünerek emzirmezler. Bu yanlış bir tercihtir. Basit rahatsızlıklar geçiren anneler bu süreçte çocuklarını emzirmek istemezler ama aslında sadece ağır ilaç kullanımı gerektiren rahatsızlıklar, HIV, koronavirüs gibi rahatsızlıkları olmayan anneler ve kemoterapi, radyoaktif ışın alan anneler çocuklarını emziremezler.
Bazı anneler memelerinin küçük olmasından dolayı sütünün az olduğunu düşünürler ve sütünün az olmasını buna bağlarlar. Ama aslında meme boyutu ile süt azlığı veya çokluğu arasında bir ilişki yoktur.