Prof. Dr. Bilal Boztosun, Halk dilinde gizli kalp rahatsızlığı olarak adlandırılan sessiz iskemi kaynaklı rahatsızlıklarının bazen ölümlerden sonra tespit edildiğini belirterek “Kalp krizi geçiren insanların yaşadıkları yanma, sol tarafa vuran ağrı ve göğüste sıkışma gibi kalp krizi geçirdiğimizi gösteren bulgular göstermeden de bazı insanlar kalp krizi geçirebilir. Kalp hastalarının %20’sinde görünen bir durumdur. Gizli kalp rahatsızlığının tespit edilmesi bazen rutin bir kontrolde tanı koyabiliyoruz. Ama bazen maalesef hastalığın tanısını hasta hayatını kaybettikten sonra tespit edebiliyoruz” dedi.
Prof. Dr. Boztosun, kalp damarlarında tıkanıklık olan kişiler spor yaparken veya harket halinde iken ağrı hissettiklerinde dinlenmeye geçtiklerinde aslında bunu bir uyarı olarak görmeleri ve kendilerini daha fazla zorlamadan uzman doktorlara başvurmalıdır. Gizli kalp rahatsızlığı olan kişilerde kişiyi şüphelendirecek olan göğüs ağrısı gibi kişiyi uyaracak mekanizma devreye girmediği için spor yapmaya devam ederek kalplerini zorlamaya devam ederler ve bu kalp krizine zemin hazırlamış olur. Bu tip kişilerde kalp krizine bağlı ölüm riski normal kalp krizi geçirenlere oranla 2 kat daha fazladır” değerlendirmesinde bulundu.
Nefes almakta zorlanan, kusma, terleme ve halsizlik gibi şikayetleri olan kişilerin ağrısı olmamasına rağmen kalp krizi geçirme riski yüzünden hemen doktora müracaat etmelidir. Sigara tiryakileri, şeker hastaları ve kadınlarda gizli kalp rahatsızlığı riski daha fazladır. Kalp ameliyatı geçirmiş veya nakil öyküsü olan kişilerin kalp hastalığı riski daha fazla.” dedi.