Yapılan bir çok araştırmada romatizmal hastalığı bulunan kişilerin bir çoğunun hava durumlarında meydana gelen değişiklikler sonucu bel, eklem ve sırt ağrılarının arttığını ortaya çıkarmıştır.
Konu hakkında yapılan ilk ciddi araştırmalar 1990’lı yılların başında 62 romatizmal hastalığı olan kişilerde yapılmış ve bu ankete katılan 16 kişinin günlük hava değişimlerinden dolayı eklem ağrılarının arttığı ve vücutlarında şişlikler oluştuğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmada ayrıca kadınların hava durumundaki değişikliklerden dolayı vücütlarında eklem ağrılarının daha da fazla arttığı, sıcaklık ve basınç artışları sonrasında vücutlarında daha fazla kireçlenme olduğu belirlenmiştir.
2004 yılında ise 42 denek üzerinde yapılan araştırmada günlük periyodlar halinde iklim değişiklikleri sonucunda kireçlenme problemi yaşayan hastaların basınç düşüklüklerinde eklem ağrılarının daha da arttığı, ilaç tedavisi ile bu ağrıların daha azaldığı ve hastaların yaşam kalitesinde düzelme olduğu tespit edildi.
2017 yılında yapılan başka bir araştırmada Amerika’da 65 yaş üzeri 1 milyondan fazla hasanın dahiliye bölümünde yaptıkları başvurularda kendilerine sorulan sorulara verdikleri cevaplar sonrasında yağmurlu gün ve yağmursuz günlerde eklem, disk ağrıları ve bel ağrılarının karşılaştırılması yapıldığında yağışlı günlerde % 6,35 yağışsız günlerde ise %6.49 oranında şikayet artışı görülmüş ve hastaların genellikle ve hastaların hastanelere şikayetlerinin yağışlı günlerde arttığı tespit edildi.
Geçtiğimiz yıl yapılan başka bir araştırmada da 96 yaşlı hasta üzerinde yapılan klinik deneylerde hava kirliliğinin arttığı dönemlerde şikayetlerin daha yoğunlaştığı sıcaklık ile ters bir mevsimsel eğilim tespit edildi. Bu tespitler aynı zamanda hava kirliğinin romatizmal hastalıkları tetiklediğini de ispatlamış oldu.