Alzheimer hastalığının günümüzde bilinen bir tedavisi yok. Uzun yıllar üzerinde çalışılan Alzheimer aşısı maalesef başarısızlıkla sonuçlandı. Alzheimer hastalığı beyin fonksiyonlarını etkileyerek günlük yaşamımızı sürdürülemez bir hale getiren hastalıktır. Yapılan araştırmalar ve tıbbi verilere göre ülkemizde yaklaşık 400 bin civarında Alzheimer hastası olduğu öğrenilmiştir.
Alzheimer hastalığı hakkında hem hastalara, hem hasta yakınlarına Alzheimer Hastalığı hakkında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şevki Şahin önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Şevki Şahin yaptığı açıklamada “ Günümüzde bilinen bir tedavisi olmayan Alzheimer hastalığı için geliştirilen aşı tedavisi başarısızlıkla sonuçlandı. Günümüzde bir çok kişi herhangi bir konuda unutkanlık yaşadığında “ Bende mi Alzheimer oluyorum?” korkusunun tamamen yersiz bir korku olduğunu, Alzheimer hastalığı sadece bir şeyi unuttuğunuzda aklınıza gelecek bir hastalık değildir. Yeni bir şeyleri öğrenmekte zorlandığınızda ve yakınlarınızla geçirdiğiniz yakın geçmişteki anıların hatırlanmaması durumundaki unutkanlıkların Alzheimer hastalığı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bu hastalığın erken teşhis edilmesi de tabi ki yakınlarınızın sizi iyi gözlemlemeleri sonucunda fark edilecek bir hastalıktır.
Depresyon Alzheimer hastalığının tetikleyicisi hatta bu hastalığa zemin hazırlayan bir hastalıktır. Bu konuda bilimsel kanıtlar mevcuttur. Depresyonlar tedavi edilmediği zaman kişilerin beyin fonksiyonlarını etkilemekte ve zarar vermektedir. Özellikle depresyon sorunu yaşayan kişilerin dikkat eksikliği ve unutkanlıklar yaşamasında artış meydana gelir.
Alzheimer hastalığının aslı başlangıç belirtileri olarak devamlı yaşanan uykusuzluk problemleri, sabahları yataktan kalktığında hala vücudunu yorgun hissetmesi, yeni bir şeyleri öğrenirken eskisine oranla daha güç öğrenmeye başlaması, yakın geçmişini sık sık unutması ve kişisel kısmi değişiklikler yani eskiden çok sakin biri iken bir anda çok agresif bir kişilik sergilemesi Alzheimer hastalığının başlangıç safhasında olduğunun belirtisidir. Alzheimer hastalığında erken teşhis çok önemlidir. İlaçlara ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastalığın ilerleyişi de bir o kadar yavaşlar.
Alzheimer hastalığına yakalanmamak için depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız muhakkak tedavinize başlatın. Ayrıca şeker hastalığı ve tansiyon sorununuz varsa bu konuda hastalığınızı kontrol altında tutmaya çalışın. Her gün olmasa dahi gün aşırı spor ve egzersizler yapın. Hastalığınızın başlangıç evresinde iseniz devamlı beyin jimnastikleri yapın. Ama ilerleyen safhalarda bulmaca çözmek hiç bir şeye yaramaz.