Hastaları idrar kaçırma konusunda aydınlatmayı misyon edindiklerini vurgulayan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, iyileşememe korkusunun yanı sıra utanma, dinsel ve kültürel fobilerin de insanların tedaviden kaçmalarına neden olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Tarcan, kadın hastaların sadece yüzde 12’sinin bu şikayetle hekime başvurduğunu, bu nedenle zamanda müdahale etmekte geç kalındığını bildirdi.
İdrar kaçırma sorununu hastaları kolaylıkla ifade edemediğine işaret eden Tarcan, bunun nedenlerinden birinin kişinin bu şikayeti yaşlanmanın sonucu olarak görmesi olduğunu belirtti. Hastanın sorununa doğru çözümün bulunamayacağını düşünmesinin de insanları hekimden uzaklaştırdığına vurgu yaptı. Tarcan, bu konuda hem erkek hem kadın hem de çocukları idrar kaçıran ebeveynlerde bilgi eksikliğinin olduğunu söyledi.
Hastaları idrar kaçırma ile ilgili aydınlatmayı misyon edindiklerine vurgu yapan Tarcan, dernek olarak hastaların doğru zamanda ve doğru adrese başvurmalarını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.
Tarcan, idrar kaçırmanın hastalık olmadığına, sadece belirti olduğuna dikkat çekerek, bu hastalığın kaçırmanın pek çok farklı tiplerinin olduğunu, her tipin tedavisinde ise farklı yöntemlerin uygulandığını bildirdi. Cerrahiden de kaçınıldığını vurgulayan Tarcan, en kritik noktanın ise hastanın ne tür idrar kaçırma sorunu olduğu ve hangi mekanizmayla idrar kaçırdığının anlaşılması olduğunu söyledi.
En sık görülen idrar kaçırma tiplerinin başında stres idrar kaçırmanın yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Tarcan, stres idrar kaçırmanın, “sfinkter” adı verilen ve idrar tutan kas yapısının zarar görmesi sonucu kadın ya da erkeğin; öksürmekle veya hareketle idrar kaçırması olduğunu belirtti. Tarcan, idrar kaçırmanın psikolojik stresle ilgisi olmadığını da sözlerirne ekledi.