Ülkemizde çocuk ölüm nedenleri arasında 4. sırada ishal hastalığı yer almaktadır. İshalin en başlıca nedeni besin zehirlenmesidir. İki haftadan daha fazla süren ishal hastalığı kolit, ülser ve çölyak gibi bağırsak hastalıklarının habercisidir. Günde ortalama 6 ila 8 defadan fazla dışkılama yaşanması ve dışkılamanın sulu olması;, kişinin risk altında olduğunu gösterir ve en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir.
Bilinmeden suların içine mikrop karışması ve bu suların içilmesi ve besinleri temizlerken kullanılması sonucu vücudun direncini kırar ve kendi bakterilerinin hastalık yapması sonucu ishal meydana gelir.
Kullanım tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması veya açıkta uzun süre bırakılan tavuk eti, yumurta, et, sosis, salam ve az pişmiş deniz ürünlerini kullanmak, kanalizasyon suları ile yıkanan meyve ve sebzelerin tüketilmesi ile ishale davetiye çıkarılmış olunur.
İshal sorunu yaşanırken yaşanan sıvı kaybını telafi etmek için damar yolu ile hastaya serum verilmelidir. Sıvı kaybı az olan ve kusması az olan hastalar içinde en çok önerilen az ama sık sık aralıklarla ağızdan sıvı yiyecekler ve su verilmesi önerilir.
İshali Kesmek için İçilen Asitli İçecekler ve Kahve Şehir Efsanesi!
İshali olan hastalara ishallerini kesmek için kahve ve asitli içecek içirilmesi
tamamen bir şehir efsanesidir. Kahve ve asitli içecekler asla ishali kesmek
için yeterli değildir. İshal sorunu yaşayan hastalar patates, havuç, yayla
çorbası, muz, ayran gibi gıdalarla beslenirken yağlı olmamak kaydı ile makarna
ve pilav da yiyebilirler. Şayet ishal hastalığına yakalanan bebek emziriliyorsa
asla emzirilme kesilmemelidir. İshalden korunmanın en etkin yönü ise hijyen
olmaktan geçer.