Kabakulak virüslerin neden olduğu tükürük bezlerinin enflamasyonu ile belirgin viral enfeksiyon olarak bulaşıcı çocukluk çağı hastalığıdır. Tükürük bezlerinde iltihaba ve şişliğe neden olur. Kabakulak genellikle çocukların 5-9 yaş aralıklarında görülür. Hastalığın geç fark edilmesi ve tedavisinin gecikmesi gibi durumlarda menenjit ve işitme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuklara küçük yaşlarda vurulan MMR aşısı hastalığı önlemektedir.
Kabakulak rahatsızlığına yakalanan kişilerin özellikle hastalığa yakalandıkları ilk 10 gün boyunca insanlardan mümkün olduğu kadar uzak durması gerekmektedir. Kabakulak rahatsızlığına yakalanan bir çok kişi işitme kaybı yaşayabilir. Hastalık tedavisine zamanında başlandığında virüs 2 haftalık sürede idrar yolu ile vücuttan atılır. Kabakulak rahatsızlığı kişilere hava yolu ve öksürük ile bulaşır. Kabakulak hastalarının kullandıkları çatal, bıçak ve tabak gibi kişisel eşyalarına temasla da kişilere bulaşabilir. Hastalığın başladığı 2’nci gün ile 4 gün arasındaki dönemde daha önce kabakulak aşısı olmamış kişilerin kabakulak hastalarına yaklaşmamaları tavsiye edilir.
Kabakulak rahatsızlığın temel belirtileri olarak ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, yanakların şişmesine neden olan tükürük bezleri, iştahsızlık bilinç bulanıklığı, erkek çocuklarda testislerin büyümesi, testislerin ağrıması, yeme ve içmede zorluk çekme, zayıflık ve yorgunluktur.
Çocuklarımızda bu belirtileri gördüğümüzde muhakkak hastaneye götürerek uzman doktorlara göstermemiz gerekmektedir.
Kabakulak aşısı çocuk dünyaya geldikten 12 ay sonra, ilk öğretim okullarının birinci ve üçüncü sınıflarında üçlü aşı yapılarak sadece kabakulak rahatsızlığı değil aynı zamanda kızamık ve kızamıkçık hastalıklarından da korunmamızı sağlar.