Günlük yaşamda yaşanan stresler, genetik özellikler ve beslenme şeklinde ki nedenlerde dolayı bir çok insanda kalp rahatsızlıkları gösterir. Genç, yaşlı demeden bir çok insanda kalp damar rahatsızlığı yaşaması mümkündür. Önemli olan burada hastalığın erken teşhisi yapılarak tedavisine başlanılmasıdır.
Günümüzde bir teşhis yöntemi pahalı olmakla beraber bu yöntemi uygulayan kişilere zarar verebilmektedir. Bu konuda “Egzersiz Stres Ekokardiyografi” adı verilen test yöntemi ile hem ucuz bir şekilde hem kalp krizi riskini neredeyse %90 oranında ölçebilmek mümkündür.
“Egzersiz Stres Ekokardiyografi” testi nedir
Egzersiz Stres Ekokardiyografi, kalbin yapısal değerlendirilmesini yapan kalp ultrasonografisi (ekokardiyografi) ile fonksiyonel değerlendirmesini yapan efor testinin birleştirilmesinden oluşan bir testtir. Kalp kapaklarının, kalp zarının, kalp kasının ve kalp damarlarının yapılan ölçüm ve testle gelecekte olabilecek kalp hastalıklarının %90 oranında doğru olarak tespit edebilmektedir. Kalp krizlerini önceden haber verebildiği gibi ayrıca bu testte hastaya radyasyon verilmesine ve kontrast madde ile damar yolu ile verilen ve hastaya zararı dokunabilecek zararlı maddeler kullanılmamaktadır.
“Egzersiz Stres Ekokardiyografi” testi öncesi ne yapmak gerekir
Bu teste girecek olanların en az 4 ile 6 saat boyunca hiç bir şey yememiş ve sigara kullanıcısı ise 6 saat öncesinden sigara içmeyi bırakması ve kafein içeren gıda, içecek ve ilaçları kullanmamış olması gerekir. Test öncesi kalpte kanlanma sağlayan bazı ilaçların doktor önerisi ile kesilmesi gerekmektedir. Alınması mecburi ilaçlar ise 4 saat önceden ve az miktarda su ile alınması gerekmektedir.
“Egzersiz Stres Ekokardiyografi” testi nasıl yapılır
Test için göğüse elektrot takılacak ve ilaçlı test yapılacaksa damar yolunun açılması gerekmektedir ve bu işlem yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında gerçekleşir. Test esnasında kalbin dinlenme görüntüleri kayda alınırken egzersiz testi ve ilaçlı uygulama yapılır. Test esnasında kalp ritmi ve kan basıncı izlenirken aynı anda EKG kayıtları alınır. Test esnasında hastanın kalbinin daha kuvvetli ve hızlı çarpması sağlanır. İlaçlı uygulamalarda hastanın yüzünün kızarması, sıcaklık hissinin artması normaldir ancak test esnasında kol, göğüs, çenede ağrı ve baş dönmesi hissedilirse muhakkak doktor uyarılmalıdır.