Son dönemlerde hazır gıdalar, sigara, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, stres ve hareketsiz yaşam tarzı, kalp hastalarının sayısı son yıllarda hızla arttırdı. Tüm bu kötü etkenlere bir de aşırı sıcaklar eklendiğinde kalp konusunda tehlike biraz daha büyüyor. Bu tehlikelerden uzak kalmanız için size 6 kriteri öneriyoruz
Günde en az 8-10 bardak su için
Yaz sıcaklarından dolayı vücudun sıvı kaybına karşı günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Günlük içilen 8-10 bardak su yaklaşık olarak 2-2,5 litre su tüketimi demektir. Yaz aylarında su içmek için susamayı asla beklemeyin. Az su tüketen insanların kalp krizi geçirme oranları daha yüksek olduğu bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Özellikle yaz aylarında susuzluğunuzu gidermek için alkol, kafein, gazlı içecekler, meyve sularından fazla tüketmemeniz önerilir.
Yaz aylarında ilaçlarınızın dozu için tekrar doktora başvurun
Yaz aylarında maruz kaldığımız sıcaklık ve buna oranla nem vücut metabolizmasını aşırı derecede etkilediği için kullandığımız ilaçların etkinliklerinde de farklılıklara meydana gelebilir. Sıcakların da etkisi ile damarlarımızda genişlemeler meydana gelir ve bu genişlemeler sonucunda sıvı kayıpları oluşmaya başlar. Sıvı kayıplarının artması ile beraber tansiyon düşüklüğü, kalp hızında artışlara yol açar. genişleyen damarlar ve sıvı kayıpları tansiyonda düşme, kalp hızında artışa yol açıyor. Doktor tarafından verilen idrar söktürücü ilaçlar sıvı kaybını daha fazla arttırır. Vücutta potasyum, sodyum kayıpları ile beraber mineral kayıpları arttığında kişi sıcak çarpmasına daha çabuk yakalanabilir. Bu dönemlerde ilaçların dozunu doktorlarınızdan tekrar ayarlanmasına özen gösterin.
Bu saatlere kapalı ve serin ortamlarda bulunun!
Yaz aylarında günün en sıcak saatleri saat 10:00-16:00 arasıdır ve bu saatler kalp hastaları için büyük risk oluşturabilecek saatlerdir. Mümkünse bu saatlerde evlerinizden çıkmamaya özen gösterin. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa da keten gibi giyecekleri tercih edin ve mutlaka şapka kullanın.
Beslenmenize dikkat edin
Yazın muhakkak sindirimi kolay gıdalar tüketmeye özen gösterin. Yaz aylarında özellikle zeytinyağlı gıdalar, sebzeler ve meyveleri tüketin. Bunların sindirimi nispeten diğer gıdalara oranla daha kolaydır. Yemek pişirmede ise ızgara, buğulama ve haşlama teknikleri ile yiyeceklerinizi pişirin.
Spor yapın
Kalp sağlığında egzersiz yapmak çok önemlidir. Ama yaz aylarında egzersizleri yaparken sıvı kaybına yol açacak egzersizlerden kaçının. Mümkünse egzersizleri serin havalarda yapın.
Sigaradan uzak durun
Sigara sadece yaz mevsiminde değil, 4 mevsim zararlıdır! Yaz aylarında maruz kaldığımız sıcaklıkla beraber artan nem vücudun sıvı kayıplarını maksimuma çıkarır. Yaşanan sıvı kayıpları sonucunda kanımız koyulaşır ve akışkanlığı azalır. Sigara içilmesi de kanın pıhtılaşmasına yol açar ve yaz aylarında sigara içen insanların daha çok kalp krizi geçirdikleri bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır.