Kanser tedavisinde etkisi yüksek, yan etkisi düşük olan akıllı moleküller ve immünoterapi ilaçlarının önemli bir bölümü SGK’nın ödeme kapsamı dışında. Hastanın yaşam kalitesini artırarak ömrünü uzatan Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği ilaçlar piyasada bulunuyor ancak geri ödeme listesinde olmadığı için hastalar ilaçlardan yararlanamıyor. Çünkü ilaçların maliyetleri oldukça yüksek.
Yeni ve pahalı kanser ilaçlarına erişim yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada da büyük bir sorun oluşturuyor. Onkoloji uzmanları bu durumun onkoloji literatürüne “finansal toksisite”, yani ekonomik yan etki şeklinde bir terim olarak ilave edildiğini açıklıyor.
Meme kanserinde hormonal terapilerle akıllı moleküllerin bir arada kullanılması hastalık kontrolünü artırıyor. Uzmanlar, immünoterapi ajanlarının ya da akıllı ilaçların önemli bir kısmını SGK’nın karşılamadığını belirtiyor. Uzmanlar, bu ilaçların Türkiye’de olduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiğini ancak SGK’nın geri ödeme listesine almadığını ifade ediyor. Bu nedenle birçok hastanın mağdur olduğunu, hastalığın göz göre göre ilerlediğini ancak akıllı ilaçların verilememesi nedeniyle etkinliği onlardan çok az, yan etkileri ise daha fazla olan kemoterapinin uygulandığını vurguluyor.
Onkoloji uzmanları, ilaçların vücuda yaptığı yan etkilerden söz edildiğini belirterek, bu yan etkilere bir de “finansal toksisite”nin eklendiğini vurguluyor. Finansal toksisite teriminin dünyada konuşulduğuna işaret eden uzmanlar, yeni çıkan ilaçların, hedefe yönelik tedavilerin ve akıllı moleküllerin korkunç bir maliyet oluşturduğunu, bu ilaçların uzun dönemde kullanılma zorunluluğunun ise finansal toksisiteyi daha fazla artırdığını söylüyor.