Onkoloji uzmanları, bazı bitkisel ilaçların kanser hastalarının tedavisini olumsuz yönde etkileyebileceği, bu sebeple hekime başvurmadan alternatif bitkisel ilaçlara lönelmenin oğru olmadığını belirtti.
Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen İleri Düzey Meme Kanseri konferansına katılan uzmanlar, bu ilaçların kemoterapi ve hormon tedavisine olumsuz etki yapabileceğini ve yaraların iyileşmesini geciktirebileceğini vurguladı.
Konferansta konuşma yapan Portekizli Profesör Maria Joao Cardoso, kanser tedavisini sürdüren hekimlerin çoğu kez hastaların kendi başına aldıkları bitkisel ilaçlardan haberdar olmadıklarını ifade etti.
Her beş meme kanseri vakasından birinde kanserin cilde yayıldığı ve yaralara neden olduğu, hastaların kullandığı bitkisel kremlerin ise yaraların iyileşmesini geciktirdiği kaydediliyor.
Cardoso, cilde yayılmış durumda bulunan kanser vakalarında hastaların alternatif bitkisel ilaçlara yönelmeden önce bir hekime danışmasının son derece önemli olduğunun altını çiziyor.
Uzmanlar, başta sarımsak olmak üzere zencefil, zerdeçal, ginko, ginseng, akdiken, at kestanesi gibi bitkisel ürünlerin kanın pıhtılaşmasını geciktirdiğini ifade ediyor.
Hastaların çoğunun tedaviye yardımcı olması için bu tür ilaçları kullandığını söyleyen Cardoso, bu bitkisel ilaçların ve kremlerin kanser tedavisini olumsuz yönde etkileyebileceğini, bunların içerdiği maddelerin oldukça karmaşık olduğunu ve bazılarının tedavinin etkisini azaltıcı veya yaranın iyileşmesini geciktirici özellik taşıdığını kaydetti. Cardoso, “Bazı ürünler, yararının iyileşmesi için gereken pıhtılaşmayı azaltıyor” diye konuştu.
Cardoso, bu ilaçların bazı durumlarda yarardan çok zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Hastaların internet üzerinden yanlış bilgi edinme olasılığının yüksek olduğu, bu nedenle herhangi bir tedaviye başlamadan önce kesinlikle hekime danışmak gerektiği vurgulanıyor.