Okulların sömestr tatiline girdiği bu dönemde bazı öğrencilerin karnelerinde başarısızlıklar olabiliyor. Bu konuda öğrencilerin başarısız olmasının en büyük sebeplerinden biri de öğrenme güçlüğüdür.
Öğrenme güçlüğü tanısı her çocukta farklı olabilir. İlk belirti olarak konuşmaya başladığı ilk dönemlerde yaşanan gecikmeler, yeni kelimelere öğrenmede sorunlar yaşaması, kelimeleri düzgün telaffuz etmede yaşanan zorluklar tanı konulmada bir etkendir.
Bazı çocuklarda sayıları öğrenmede ve okuma yazmada yaşanan zorluklar, yüksek sesle okumayı reddetmesi, çevresindeki çocuklarla arkadaşlık kurmada zorluklar çekmesi, mimik ve beden hareketlerini anlamaması tanı konulmasına yardımcı olur.
NEDENLERİ NELERDİR?
Çocuklarda öğrenme zorluğu görülmesinin nedenlerinden birisi aileden birisinde daha önce yaşanmışsa ırsı olabilir. Annenin hamilelik döneminde ve emzirme dönemlerinde alkol kullanması çocuklarda oksijen azlığı yarattığı gibi, annenin bebeğini düşük kiloda dünyaya getirmesi gibi durumlarda öğrenme zorluğu görülebilir.
TEDAVİSİNDE NELER YAPILMALI
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların tedavisinde ilk adım psiko gelişimsel eğitimdir. Çocuğun gelişiminde de kilit nokta çocuğa özgüven aşılamaktır. Ailelerin amacı tedavi etmek değil, çocukların öğrenme zorluğundan dolayı zorluklara karşı onların duygusal ihtiyaçlarını karşılamak ve yanlarında olduğunu hissettirmektir. Bu sayede öğrenme zorluğu çeken çocuklar zor bir duruma düştüklerinde nasıl davranmaları gerektiğini öğrenebilirler.
Tedavi aşamasında çocuk gelişimi uzmanından destek alınırken aynı zamanda aile ve öğretmen iş birliğine giderek çocuklar için ortak öneriler ile çocuğun özgüvenini kazanmasında ve öğrenme zorluğunu yenebileceğine olan inançlarının artmasını sağlar. Çocukların almış oldukları karne çocukların aldığı sonuçlar değil onlara yol gösterici olmalı. Çocukların düzenli uykuları,beslenmelerinin organik ve düzenli olması, ailenin sağladığı motivasyonla ders başarısı kısa sürede artacaktır.