Osteoporoz vücudumuzda bulunan kemiklerin sertlik ve kalitelerinin bozulması sonucu daha çabuk kırılabilir hale gelmesine sebep olan sistematik bir rahatsızlıktır. Ülkemizde yapılan araştırmalarda 50 yaş üzerindeki her dört kişiden birisinde osteoporoz rahatsızlığı olduğu tespit edilmiştir. Kadınlarda menopoz sonrası daha çok sık görülen bu rahatsızlığın en önemli sonucu kemik kırıklıklarıdır. Bu kemik kırılmaları ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı gibi aynı zamanda ölümcül sonuçlara kadar varabilir.
Kemik erimesi takibini yaptırmamış olan kişilerin omurgada kırılmalar ve buna bağlı ağrılar görülebilir. Kemik erimesi sonucu el, ayak, el ve ayak bilekleri, kalça, kol kırıkları diğer bölgelerdir. Bu dönemlerde yaşanan psikolojik sıkıntılar, duruş bozuklukları, yaşam kalitesinde düşüş olan kişiler daha dikkatli olmalıdır.
Kemik erimesi teşhisi konulan kişilerin aşırı alkol tüketmeleri, sigara içmeleri, fazla kafein tüketmeleri, kötü beslenmeleri ve kadınlarda erken menopoz kişilerde ciddi risklere yol açabilir. Kemik erimesi tanısı konulmasında en çok kullanılan yöntem kemik mineral yoğunluk ölçümüdür. Bunun yanında radyografi ve sintigrafi de kullanılır. D vitamini kemikle ilgili yapılacak ölçümler açısından idrar ve kan tahlilleri yapılması çok önemlidir.
Kemik erimesi olan kişilerin beslenmelerinde süt ve süt ürünlerine ağırlık vermesi, günlük kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaları, alkol ve sigaradan uzak durmaları, uzman doktor kontrolü altında olmaları ve düzenli olarak kemik yoğunluk ölçümlerini yaptırmaları gerekir. Gün içinde kısa yürüyüşler yapmalı ve aynı zamanda doktorunun önereceği egzersizleri de kesinlikle ihmal etmemeleri gerekmektedir. Kemik erimesi rahatsızlığı ola kişilerin yüzme, step, dans etme ve bisiklete binmek gibi aktivitelerde bulunmaları tavsiye edilir.