Ketonojik diyet uygulanan otistik çocukların yüzde 60’ında iyileşme olduğu ve tip 2 diyabet rahatsızlığının gerilediği belirtiliyor.
Beslenme Uzmanı ve Diyet Uzmanı Zülal Yalçın, diyabet hastalarının ve hastaların hastalığına göre sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.
Yalçın, ketojenik diyetin dirençli epileptik kişilerde tedavi amacıyla ortaya çıkan ve hala epileptik kişilerde kullanılan etkin bir tedavi yöntemi olduğunu vurguladı.
Bu diyetin günümüzde kilo verme ve çeşitli hastalıkların tedavisi amacıyla da kullanıldığına işaret eden Yalçın, ketojenik diyetin düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeriğine sahip uzun zincirli trigliserit diyeti olarak tanımlandığını vurguladı.
Beslenmeyle alınan diyet enerjisinin büyük çoğunluğunun yağlardan karşılandığını hatırlatan Yalçın, protein alımı ihtiyacın alt sınırında tutulurken karbonhidrat alımının ciddi oranda kısıtlandığını, glikozun yeterli olmadığı durumda vücut için alternatif bir yakıt kaynağı olarak kullanıldığını söyledi.
Proteinin düşük karbonhidrat ve kontrollü miktarlarda tüketilmesi durumunda keton üretiminin gerçekleştiğini ifade eden Yalçın, karbonhidrat alımındaki azalmanın, vücudu ketozis adı verilen metabolik bir duruma soktuğunda, kandaki şeker seviyeleri düştüğünde ise yağ yakımının önemli ölçüde artacağını vurguladı.
Bu sayede vücut yakıt ihtiyacını yağ yakımı ile sağlamaya çalışacağını kaydeden Yalçın, “Yapılan birçok çalışma, bu beslenme yaklaşımının sağlam bir fizyolojik ve biyokimyasal temele sahip olduğunu ve çeşitli kalp hastalıkları riskinde azalma ve etkili kilo kaybını desteklediğini göstermektedir. Düşük karbonhidratli ketojenik diyet açlığın kontrolüne yardımcı olur ve yağ oksidatif metabolizmasını iyileştirir ve bu sebeple vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olur” diye konuştu.