Toplumda fazla bilinmeyen Kış depresyonu hakkında NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sermin Kesebir, kış depresyonu belirtileri ve alınması gereken önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sağlıklı ve bugüne kadar hiçbir psikiyatrik yakınma ve başvurusu olmayan bireylerde kış depresyonu görülebilinir. Kış aylarının başlamasının ardından sağlıklı kişilerin % 10-15’ i sıcaklık ve ısı değişimlerine karşı daha da hassaslaşır. .Bu durum daha çok kadınlar da gözüken bir durumdur ve kadınların uyku düzenleri, adet döngüleri , beslenme alışkanlıklarında hassasiyet artabilir.
Uyku ve beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişiklik aslında kış depresyonunun en belirgin özelliklerinden birisidir. Bu dönemde daha fazla uyku ihtiyacı ve daha fazla yemek yeme artışı görülür. Ama bununla beraber daha fazla halsizlik ve enerji kaybı yaşanır.
Aileler içinde kış depresyonu daha fazla risk etkeni olur. Kadınların adet dönemlerinde daha farklı duygusal değişiklikler yaşar.
Kış depresyonunun tedavisinde fototerapi önemli bir tedavi seçeneğidir. Bu tedavi yönteminde kişi gün içinde belirlediği saatlerde kontrollü ışık salımı yapan bir alet karşısında belli bir süre oturabilir. Koruyucu tedavi olarak farmakolojik tedavi yöntemi de uygulanabilir
Hastalığın erken tedavisi önemlidir. Geciken tedaviler sonrasında kişilerin günlük yaşantılarında, mesleki yaşantılarında ve aile hayatlarında işlevlerinde ciddi kayıplar yaşamasına sebep olur.
Bu dönemde dikkat edilmesi gereken hususları düzenli egzersizler, uyku saatlerini belli saatlerle sınırlandırmak, beslenme düzeninizi eskisi gibi ayarlamanız ve mümkün olduğunca gün ışığına maruz kalarak depresyonu en hafif şekilde atlatabilirsiniz.