Yaygın olarak görülen sindirim sorunları arasında başı kabızlık şikayeti alıyor.
Dr. Sinan Akkurt, şikayetlerinin duygusal motivasyonun, meyve ve sebze tüketimi ile fiziksel aktivitenin azaldığı kış aylarında çok daha fazla görülüyor.
Akkurt, yeterli sıvının alınması ile hareketli yaşam ve lif açısından beslenme tarzının hayata geçirilmesi ile ilgili uyarı yaptı.
Özellikle günlük olarak 20 ile 30 dakika egzersiz yapılmasını öneren Dr. Akkurt, öğünlere kesinlikle salataların eklenmesini, atıştırmalık olarak ise erik, dut ve kayısı gibi kuru meyvelerin yanı sıra fındık, fıstık ve badem gibi yağlı tohumların yenilmesini tavsiye etti.
Dr. Akkurt, kış aylarında kabızlığa iyi gelen meyve ve sebzeleri ise ıspanak, lahana, pırasa ve elma olarak sıraladı, kronik kabızlık şikayetinin görüldüğün durumlarda ise bunun altında yatan nedenin araştırılabilmesi için mutlaka hekime başvurulması gerektiğini söyledi.
Dr. Akkurt, kışın daha kabız olma nedenleri olarak fiziksel aktivitenin azalmasını, az su tüketimini, kış depresyonunu ve meyve-sebze ağırlıklı beslenmenin azalmasını gösterdi. Dr. Sinan Akkurt, kronik kabızlık durumunda metabolik ve sindirim sistemi hastalıklarının yanı sıra crohn, polip ve hormonal dengesizlikler gibi sorunların araştırılması gerektiğini vurguladı.
Kış depresyonunun antidepresan kullanımının artmasına neden olduğunu ifade eden Dr. Sinan Akkurt, bazı antidepresanların da kabızlığı tetikleyebildiğini vurguladı.
Dr. Sinan Akkurt, kabızlık için zeytinyağı, komposto, ıspanak, lahana, brokoli, keten tohumu, incir, üzüm, pırasa gibi yiyeceklerin tüketilmesini tavsiye etti.