Yaz aylarının başlamasıyla birlikte artan hava sıcaklarında evimizde, işyerimizde ve araçlarımızda imdadımıza klimalar yetişir ama bu klimalar anlık bizi rahatlatırken de bir anda yatağa düşürebilir.
Uzun süre klimadan gelen aşırı soğuk ve kuru havaya uzun süre maruz kalınması ve vücut direncinin düşmesi, kolaylıkla üst solunum yolları, alt solunum yolları ve akciğerde bazı enfeksiyonların gelişimine zemin hazırlayabiliyor. Ani ısı değişiklikleri bazı kişilerde rahatsızlıklara neden olabiliyor. Uzun süre çalışan klima ile ortama yayılan tozlar da özellikle alerjik yapısı ve astımı olan kişilerin şikâyetlerini ve krizlerini tetikliyor, astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklere neden olabiliyor. Yüzümüze klimanın üflediği soğuk hava yüzdeki sinir kılıfını etkileyerek ödem ve yüz felci yapabiliyor, kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabiliyor. Bilinçsizce yapılan klima kullanımları yukarıda yazılan rahatsızlıklardan başka rahatsızlıkların da tetikleyicisi olabilir.
Klimadan dolayı meydana gelecek hastalıklara karşı korunmak için klimaların her yıl bakımları yaptırılmalı, klimalarda bakteri filitresi kullanılmalıdır. Aşırı ve bilinçsizce klima kullanımından uzak durmalı ortam sıcaklığını 21-23 derece arasında sabitlenmesi gerekir. Mümkünse kullanılacak klimanın nem dengesini koruyacak klimalardan tercih etmeli ve klima kullanımı esnasında klimanın direkt karşısında oturulmamalıdır.