Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) hava kirliliği, sigara kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak KOAH hastalığının görülme sıklığının arttığını, hastalığın yaşlanmakta olan nüfusun en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, Türkiye’de 40 yaş üzerinde olan her 7 ile 8 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu ifade etti, kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmesinin doğru olmadığını savundu.
KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ülkemizde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Mirici, hal böyleyken termik santraller konusunda çok daha denetleyici yasalar gerektiğini savundu.
Vergi yasa teklifine ilave
edilen bir madde ile gerekli çevresel yatırımları yapmamaları nedeniyle yılbaşında
kapatılması gereken termik santrallare 2.5 yıl daha ilave süre verilmesinin
doğru olmadığını vurgulayarak, solunum sağlığının günümüzde çok önemli bir sorun
olduğunu dile getirdi.
KOAH’ın özellikle 40 yaşından sonra görülen ve yaşın ilerlemesiyle beraber sıklığı
giderek artan halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Mirici, 2016 yılı itibarı
ile Türkiye’de tanı konulmuş 3.3 milyon KOAH hastasının bulunduğuna işaret
etti.
Günümüzde bu sayının 5 milyonu bulduğunu ifade eden Minici, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, KOAH’ın dünya genelinde 2000’li yıllarda en sık görülen 4’üncü ölüm nedeni olarak saptadığını ve 2020 yılında da 3’üncü sıraya çıkacağını öngördüğünü söyledi.
Minici, “AÜraştırmalara göre KOAH ülkemizdeki en sık görülen 3’üncü ölüm nedeni. Türkiye’de her yıl yaklaşık 150 bin kişinin KOAH nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.