Uzmanlar, antibiyotiklere dirençli olan koli basilinin yayılmasının engellenmesinin en iyi yolunun elleri yıkamak olduğu açıkladı.
Sonuçları “The Lancet Infectious Diseases” dergisinde yayımlanan çalışmada, koli basilinin nasıl yayıldığına da yer verildi. Çalışmada, antibiyotiğe dirençli koli basili bakterisine az pişmiş et ya da diğer yiyeceklerden çok tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamayan kişilerin yol açtığın belirtildi.
Araştırmacılar, penisilin ve sefalosporin grubu antibiyotiklere karşı dirençli olan Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (GSBL) enzimlerinin bulunduğu suşları yani koli basili bakteri ya da virüsün farklı alt türlerinin insandan insana dışkı parçacıklarıyla bulaşmasının kuvvetle muhtemel olduğuna da işaret edildi.
Uzmanlar, 20 bin dışkı ve yüzlerce kan örneğini analiz etti ve testlerin sonucunda bağırsakta yaşayan ve zaman zaman ciddi enfeksiyonlara neden olan koli basili bakteri ya da ve virüsün farklı alt türlerinin (ST131) insan kanında, kanalizasyonda ve dışkı örneklerinde baskın olduğunu, farklı suşların ise hayvan eti ve çamurda yaygın olarak görüldüğü ortaya çıktı.
East Anglia Üniversitesi Norwich Tıp Fakültesi’nden David Livermore, “İnsanlarda enfeksiyona neden olan GSBL-Koli Basili suşlarının çoğunluğunun, tavuk ya da besin zincirindeki herhangi bir şeyi yemekten kaynaklanmadığını vurguladı.
Livermore, antibiyotiğe dirençli olan koli basili bakterisinden korunmak için tavuğun iyi bir şekilde pişirilmesi ve çiğ etie dokunduktan sonra salata malzemelerine dokunulmaması gerektiğini ifade etti ancak tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamanın çok daha önemli olduğuna işaret etti.