Prof. Dr. Nurdan Tözün hem kadın hem erkeklerde ölümle sonuçlanan kanser türleri arasında üçüncü sırada bulunan kolon kanseri hakkında toplumda doğru bilinen 6 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Makattan kan gelmesi üzerine birçok kişinin kendisinde “Hemeroid” rahatsızlığı var diyerek hekime başvurmuyor. Bunun yerine alternatif tıbba ve çevresindeki insanların tavsiyelerine uyuyor. Oysa makattan kan gelmesi kolon kanserinin bir habercisi olabilir
Kanser hastalığının %15’i genetik olarak kişinin birinci derece yakınlarından geçmektedir. Ailesinde kimsenin kolon kanseri olmaması demek bu kişilerde kalın bağırsak kanseri olmayacağı anlamına gelmez.
Uzun süreli yaşanan kabızlığın kolon kanserine yol açtığında dair tıbbi bir delil yoktur. Ancak kolon kanseri ya da büyükçe bir polip bağırsak boşluğunu daraltacak kadar büyüdüğünde kabızlık, bağırsak tıkanması ya da makattan kanama görülebilir. Bağırsak alışkanlığı bu yönde değişen kişilerin mutlaka bir gastroenteroloğa görünmesi gerekir.
Makattan kan gelmesi durumunda yapılacak kolonoskopi esnasında bağırsağın delinmesi ya da kanama 1000’de 1’den azdır. Bu işlem yapılırken vücut yapısına göre bağırsak temizliği yapılır, işlem derin sedasyon (uyku) altında yapıldığı için hasta ağrı duymaz ve işlemde özel durumlar dışında genel anestezi uygulanması gerekmez. Hasta her hangi bir acı hissetmez.
Herhangi bir şikayeti olmasa da bir kişinin kolon kanserine yakalanma oranı %6 civarındadır. Yani her 18 kişiden 1 kişi kolon kanserine yakalanabilir. Bu yüzden şikayet olmasa dahi 40 yaş üzeri herkesin kolonoskopi yaptırmasında fayda vardır. Kolon kanseri daha çok alkol kullanan, sigara içen, obezite sorunu olan ve egzersiz yapmayan kişilerde görülür.
Kolon kanserini önleyen ilaç yoktur. Ama tedavisinde alınacak çok mesafe vardır ve tedavi süresinde sağlıklı ve liften zengin beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak ve kilo almamak gerekmektedir.