Kurban bayramında doğal olarak artan kırmızı et tüketimi protein ihtiyacımızı karşılamakla beraber tüketen kişinin kilo, aktivite yoğunluğu ve fizyolojik durumuna göre farklılıklar gösterir. Normalde vücut ağırlığımızın her kilogramı karşılığında 1 gramlık protein günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Ama bu oranın üzerinde alınan protein aşırı donmuş yağ olarak vücudumuzda depolanmaya başlar ve bu yüzden kilolarımızda artış, hem de vücut yağ oranımızda olumsuz bir yükselmeye neden olur. Aşırı protein tüketimi ile beraber ağır yemeklerden sonra ani kalp ve damar rahatsızlıkları gelişebilir. Bayramı bayram tadında geçirmek için bir kaç öneriye dikkat etmekte fayda vardır.
Kahvaltıda az kavurma tüketilmeli
Güne sağlıklı ve erken bir kahvaltı ile başlarken kahvaltınızda protein almayı unutmayın. Kurban bayramında kahvaltılarımızdan eksik olmayan kavurmayı yerken porsiyonu küçük tutmanız gerekir. 100 gram kavurmanın içinde 25 gram protein ve 300 kalori vardır. Bunu dikkate alarak kahvaltınızda kavurma yerken bir kez daha düşünün.
Ayrıca etin özellikle yağlı kısımlarından uzak durmalısınız. Yağlı etler aynı zamanda kolesterol ve yağ bombası olduğunu ve yağlı etlerin sağlık açısından büyük bir risk taşıdığını asla unutmayın.
Etleri düşük ısıda ve ağır pişirin
Etleri pişirirken sağlıklı yöntemler kullanın. Besin değerlerini korumak için haşlama, buğulama ve ızgara metotlarını uygulayın. Asla etleri yüksek ateşte pişirmeyin, mümkün olduğunca kısık ateşte pişirilen etin besin değeri de kaybolmaz. Mümkün olduğunca kızartmadan uzak durun, hatta kızartma mümkünse en son tercihiniz olmalı.
.
Meyve ve sebzeyi daha çok tüketin
Dengeli beslenme için etin yanında muhakkak sebze tüketimi yapmalısınız. Gün içinde ayrıca mümkün olduğu kadar meyve tüketilmeli, şeker ve çikolatadan uzak durmayı tercih etmelisiniz. Misafirlerinize de hamur işi tatlı yerine sütlü tatlı ikramları sunmanız da konuklarınızın sağlıklı beslenmesine destek olacaktır.