Toplumda en sık görülen kanser türlerinden birisi olan meme kanserinin erken tanı sayesinde tedavi oranı yüksektir diyen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Güney, “Dünya genelinde her yıl 7 bin kişi meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Meme kanseri memedeki yağ dokusu veya firez dokulardan da kanser gelişmekte ve meme kanseri her iki cinste de görülen bir hastalıktır” diyerek meme kanserinin önemine dikkat çekti.
Meme kanserine her 8 kadından birinin yakalanma riski olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güney, “Belirli yaş gruplarında düzenli olarak meme taraması yaptırması gerekmektedir. Böylelikle meme kanseri erken teşhis edilebilir ve hayati öneme sahip bir hastalıktır.
Meme kanseri tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Güney “Tedavide iki farklı yöntem kullanılır. Bunlar cerrahi ve onkolojik tedavilerdir. Kanserli dokunun cerrahi olarak çıkarılması temel yaklaşım olarak görülmektedir. Meme kanseri olan kişilere cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı durumlarda meme kanseri tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi de uygulanmaktadır. Bu yöntemler, cerrahi öncesi tümör boyutunu küçültmek için uygulanabildiği gibi ileri evre meme kanserinin tedavisinde de uygulanabiliyor” dedi.
Ailesinde meme kanseri hikayesi olanların yakalanma oranlarının daha yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güney “meme kanseri erkan yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek, gebelik yaşamamak ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğurmak, hormon replasman terapisi alanların meme kanserine yakalanma riski yüksek gruplardır” dedi