Ülkemizde her 8 kadından 1’inde meme kanseri görülmesine rağmen erken teşhis ve doğru tedavi sonrasında meme kanserinden kurtulmak mümkün. Toplumda meme kanseriyle ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışlar hakkında Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ömer Uslukaya, bilgi verdi
1-“Mamografi kanser yapmaz”
Toplumda nereden çıktığı bilinmemekle beraber en büyük yanlışlardan birisi mamografinin kansere neden olduğu şeklinde bir inanış bulunmaktadır. Böyle bir şeyin gerçekle ilgisi yoktur. Mamografi çekimlerinde uygulanan radyasyon oranı düşük olduğu için kanser yapma ihtimali yoktur.
2- “Doğum yapan kadınlar meme kanserine yakalanabilir”
Doğum yapan kadınların meme kanserine yakalanmayacakları sadece söylentiden ibarettir. Bebek emziren annelerin meme kanserine yakalanma oranları düşüktür. Ama doğum yapmış kadınlarda meme kanserine yakalanabilir.
.3- “Memedeki kitleden parça aldırmak kanseri ”
Memeden parça aldırmak kanseri tetiklemez ve yaymaz. Aslında parça almak yani biyopsi yapılması kanser tanısını koymada en güvenli yöntemdir.
4- “Meme kanseri tanısı konulmuşsa memenin tümü alınmaz”
Meme kanseri ileri evrede değilse memenin çoğunun alınmasına gerek yoktur.
5- “Meme kanseri ameliyatı sonrası kolunuzu kullanabilirsiniz”
Toplumda en çok bilinen yanlışlardan birisi de meme kanseri ameliyatı sonrası kolunuzun eskisi gibi kullanılamayacağınızdır. Ameliyat esnasında koltuk altı lenf bezlerinin çok az bir kısmı alınır ve bir hastalık tespit edilmezse kolunuzun fonksiyonunun azalması engellenir.
6-“Meme kanseri kalıtsal değildir”
Bir çok kadın annesinin veya yakın bir akrabasının meme kanseri yaşamış olmasından dolayı kendisinin de yaşayacağını düşünmesine rağmen meme kanserlerinin %80-85 genetik dışı nedenlerle olduğu tespit edilmiştir