Pandemi döneminde hareketsiz kalmanın yanı sıra devamlı olarak atıştırma yapmaktan dolayı metabolizma hızımız yavaşlamaya başladı. Metabolizma hızının tekrar eski seviyesine gelmesi için neler yapmalıyız?
Metabolizmayı hızlandırmak için protein takviyesi yapılmalıdır. Zayıflamak için aç kalmak yerine günlük kaloriyi 2 öğün yerine 4-6 gibi daha fazla öğünde alındığı takdirde, metabolizma hızımız artmaya başlar. Diyet yaparken çok düşük kalorili diyetler uygulamalı bunun içinde günlük ne kadar kalori almanız gerektiği yaş, cinsiyet, boy, kilo ve aktivite durumunuza göre hesaplanarak bu kalori hesabına göre kalori tüketmeliyiz.
Günlük ortalama 500 ml su içmek metabolizma hızını yüzde 30’a kadar arttırabiliyor. Günde 2-2.5 litre su tüketerek hem metabolizma hızınızı arttırabilir hem de vücudunuzda susuzluktan kaynaklanabilecek problemleri yaşama riskini düşürmüş olursunuz.
Günlük egzersizleri ihmal etmememiz gerekmektedir Haftalık 150-300 dakika arası egzersiz yapmalı ve bu egzersizler için yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi alternatiflerden herhangi birini tercih edebiliriz.
Yemeklerde iyotlu tuz kullanılması uzun vadede metabolizmanın hızlanmasına katkı sağladığı gibi çay, kahve ve çikolata gibi yiyecek ve içeceklerde bulunan kafein de metabolizma hızının artmasına yardımcı oluyor. Kafein içeren bir içeceğin yanında muhakkak bir bardak su tüketmek gerekmektedir.
Yeşil çay fiziksel aktivite, yeterli protein ve enerji alımı gibi diğer olumlu faktörlerle bir araya geldiğinde anlamlı bir etki yaratabiliyor. Günlük güvenli kafein sınırlarında kalarak yeşil çay tüketebilirsiniz.