Sabri Ülker Vakfı, Türkiye’nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformunu hayata geçirdi. “Bilim Bunu Konuşuyor” başlığı hazırlanan platformla sağlık ve beslenmeyle ilgili konularla bilimsel ve en güncel bilgiler, anlaşılır bir dille paylaşılıyor.
Sabri Ülker Vakfı, bu kez beslenme ve sağlıklı yaşamla ilgili organik besinleri irdeliyor.
Beslenme ve sağlıklı yaşamın, başta hastalıkların önlenmesi olmak üzere tedavi süreci ve yaşamadaki payı önem kazanıyor. Bu çerçevede farklı beslenme modelleri ve besin çeşitliliğiyle besin tercihleri tartışılıyor.
Özellikle organik besinler ve sağlığa olan etkileri de merak edilen konuların başında.
Organik besin; nasıl üretildiğine yönelik ilişkin bir terimdir. Tarım ve Orman Bakanlığı, organik besini yetiştirilmesi ve tüketiciye ulaşmasına kadar geçen tüm aşamalarda kimyasal maddelerin kullanılmadan üretilen ürünler olduğunu tanımlıyor ve bu besinlerle yapılan beslenme de organik beslenme olarak nitelendiriyor.
Besinlerin bir çoğu yüzde 100 doğal, hormonsuz, gerçek, köy ürünü olarak nitelendiriliyor ve “organik” adı atında pazarlanıyor. Bir ürünün organik olup olmadığını anlamak için en önemli yöntem ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organik ürün sertifikasının olup olmadığını incelemek.
Organik besinlerde geleneksel besinlere oranlar yüksek omega-3 yağ asitleri ile fenolik bileşikler içeriyor. Elbette organik besin demek, daha düşük düzeylerde tarım ilacı içermesi demek.
Organik ve geleneksel besinlerin arasında besin değeri açısından önemli bir fark görülmüyor ve uzun vadede organik beslenenlerin sağlık durumlarını saptamaya yönelik yapılacak çalışmaların yapılması gerektiği vurgulanıyor.