Koronavirüs salgını sonrası yaşadığımız pandemi döneminde günümüzün en büyük sorunları arasında yer alan ‘Hareketsiz Yaşam Tarzı’ başta yüksek tansiyon olmak üzere birçok fiziksel ve psikolojik sorunun da temelinde yer alıyor. Pandemi yüzünden değişim gösteren günlük yaşantımız durumu daha tehlikeli boyutlara getirdi. Pandemi döneminde evimizde daha çok vakit geçirmek zorunda kalma süremizin artması bu tarz sorunları yaşayanları tanımlamak için kullanılan oturma hastalığının daha çok yaygınlaşmasına neden oldu.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, “Tıp dilinde oturma hastalığı olmadığını ama bunun günde 8 saatten fazla oturanlar için kullanılan bir terimdir. Gün boyunca uzun süre hareketsiz kalmak hastalık riskini arttırabilir. Bu durum pandemi döneminde 7’den 70’e herkesi etkiledi diyebiliriz. Bu tarz bir yaşam bulaşıcı hastalıklardan daha tehlikeli ve ölümcül nedenler arasında ilk sıradadır. Gün içerisinde 8 saatten fazla hareketsiz durmak başta yüksek tansiyon olmak üzere, kalp, kanser, diyabet gibi birçok sorun da beraberinde geliyor. O yüzden mümkün olduğunca evde dahi olsak hareket şart ” dedi.
Gün içinde uzun süreli hareketsiz olmak aynı zamanda obezite gibi birçok sağlık sorununu da tetiklediğini belirten Diyetisyen Gülşah Bozkurt, “ Bağışıklık sistemimiz uzun süre hareketsiz kalındığında düşer ve bu bizi hastalıklara karşı daha zayıf kılar. Bunu önlemek için paket gıdalardan uzak durmak, bunun yerine sebze-meyve tüketimini arttırarak günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Beslenme düzenimizin sağlıklı olması çok büyük önem taşır” ifadelerini kullandı.