Z kuşağı diye tabir edilen dijital çağa doğan neslin yaşamı pandemi ile birlikte baştan aşağı değişti. Bu dönemde Z kuşağı ekran başında geçirdikleri süreyi daha da fazla tutarken Z kuşağının büyük bir kısmı bu yalnızlık duygusu ile daha fazla uyuyarak baş etmeye çalıştığını ortaya koydu.
Bu dönemde bilgisayar oyunları karşısında geçen sürelerin asıl uzamasının sebebi gençlerin arkadaş ortamlarından uzak kalması oldu. Kendi içlerinde sosyal izolasyonu yaşayan Z kuşağı sosyal medya kuşağı olarak da adlandırılan sosyal medyanın daha fazla ve daha aktif kullanımı Z kuşağında daha fazla kaygı yaşamasına ve buna bağlı olarak da depresyon ve intihar riskini arttırdığı da dikkat çekiliyor.
Pandemi döneminde yapılan uzaktan eğitim Z kuşağının motivasyonunu büyük ölçüde düşürürken yetişkinliğe adım attıkları bir geçiş dönemini de deneyimlediklerinden hissettikleri stresin daha fazla olduğu düşünülüyor. Çevrim içi eğitim alan gençler ciddi bir uyum sorunu yaşadılar ve bu Z kuşağında arkadaşlarından uzak olmaktan kaynaklı izolasyon hissini daha da arttırıyor ve yalnızlaşma hissinden daha fazla muzdarip olunuyor. Bu süreçte olumsuz duygu hali daha sık hissediliyor. Dikkati sürdürme ve konsantrasyonda zorluk yaşanıyor. Motivasyon düşüyor