İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Hakan Yasin Gönder, porselen laminelerle ilgili bilgi verdi.
Porselen laminelerin görünüşü ve gülüşü olumsuz etkileyen diş bozukluklarından kurtulmanın pratik çözümü olduğunu söyleyen Gönder, laminelerin kişinin ön dişlerine tırnak kalınlığındaki porselen tabakanın yapıştırılması sonucu doğal bir görünüme sahip olmasını sağladığını vurguladı.
Laminelerin çok ince olarak hazırlandığını ve genellikle yaprak porselen olarak bilindiğini kaydeden Gönder. porselen lamineler yapılabilmesi için dişin üzerinden 0,3 ile 0,7 mm civarında, hatta bazı durumlarda diş dokusu üzerinden herhangi bir madde kaldırmadan hazırlandığını ve uygulandığını vurguladı. Gönder, bu uygulamanın dişler için en koruyucu tedavi yöntemlerinden biri olduğunun altını çizdi.
Porselen laminelerin alt yapılarında metal olmadığını ve bu durumun da estetik başarı oranını artıran önemli bir etken olduğunun altını çizen Gönder, porselenden üretilmeleri nedeni ile de ince ve translüsens, yani yarı geçirgen bir yapıda olduklarına vurgu yaptı.
Porselen laminelerin dişlere uygulanıp yapıştırılmalarının ardından son derece güçlü
Olduğuna dikkat çeken Gönder, yiyeceklerin ısırılması ya da çiğnenmesi durumunda uygulanan kuvvetin lamineleri yerinden çıkaramayacağını bildirdi.
Gönder, doğal dişleri kırabilecek gıdalar ve kuvvetlerin laminelerin de kırılmasına neden olabileceği uyarısında bulunarak, lamineler özel bir bakım gerekmediğini, doğal dişlerin bakımında uygulanan diş fırçalama ve diş ipi kullanımının yeterli olduğunu kaydetti.
Gönder. ağız hijyenine dikkat edildiğinde uzun yıllar güvenle kullanılabilen laminelerin estetik ve doğal görünümleriyle gülüşlere özgüven ve güzellik katacağını da sözlerine ekledi.