15 Eylül Dünya Prostat Günü dolayısı ile yapılan açıklamada “Prostatın erkeklerde yaşlanma ile beraber büyüdüğü ve ilerleyen yaşlarda erkeklerde prostat hastalıklarından ciddi bir artış olduğu “ belirtildi.
Türkiye’de erkeklerin yakalandığı en sık ikinci kanser vakası olan Prostat kanseri hakkında yapılan açıklamada yapılacak erken tarama teknikleri ile prostat kanserinin erken teşhisi mümkün. Prostat üreme sisteminde bulunan bir salgı bezi olup ağırlığı 10 ila 20 miligram arasında olan ceviz büyüklüğündedir.
Hastalığın ilk belirtisi olarak sık sık idrara çıkma ve gece uykusunda da birden fazla idrara çıkmanın ilk ciddi belirtileri olduğunun ilerleyen dönemlerde idrar yolunu kapatması ve idrara çıkmada yaşanan sıkıntıların artması ve idrar torbasının tamamen boşalmamasından dolayı boşalmama hissi yaşanıyor. Prostat kanserinde hormon dengesizlikleri, aile içinde daha önce yaşanan prostat kanseri vakası yaşanması ve beslenme düzensizlikleri gibi faktörler büyük rol alıyor.
Yıl içinde yapılan tetkiklerde her 100 bin erkeğin 39’unda prostat kanseri teşhisinin ortaya çıktığını, yakın akrabalarının içinde prostat kanserine yakalanmış bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğuna işaret edildi.
Prostat kanseri diğer kanser türleri gibi iyi huylu ve kötü huylu olabiliyor. İlerleyen yaşlarda iyi huylu prostat bezi büyümelerinin taklit edilebildiği, idrar yaparken zorlanan, devamlı olarak sık sık idrara çıkan, idrar yaparken ağrılar yaşayan, idrarında kan gören, kalçalarında ve uyluk kemiği kısımlarında ağrılar yaşayan herkesin en kısa sürede uzman bir doktora başvurmaları gerektiği belirtildi.