Hamilelik döneminde anne ve bebek hayatını tehdit eden riskli gebelik önemli bir problemdir. Riskli gebelik bazı annelerin gebelik öncesi genel sağlık problemlerinden dolayı en baştan riskli başlar. Riskli gebelik yaşayan annelerin devamlı olarak bu konuda deneyimli kişilerce takip edilmesi hayati önem taşır. Riskli Gebelik hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kudret Erkenekli,; “Kadınların hayatlarının en önemli dönemlerinden birisi de hamilelik dönemleridir. Bu hamilelik dönemlerinde riskli gebelik küçük belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen de hiç bir belirti vermeden anne ve bebeğinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilecek durumlarda ki gebeliklere riskli gebelikler denildiğini” açıkladı.
Riskli gebeliklerin nedenlerinden ilk sırada yer alan anne adayının var olan bir hastalığının gebelik döneminde farklı seyretmesi sonucu riskli gebelik sorunu yaşayabileceği gibi annenin gebeliği ile alakalı bir sorundan dolayı riskli gebelikler tüm gebeliklerin ortalama %6 ile %8 olarak görülmektedir.
Riskli gebelik 4 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunların birincisi gebeliğin başında yaşanan riskli gebeliklerdir ki nu da 17 yaş altı veya 35 yaş üstü kadınların gebeliklerinde ve anne adaylarının ya aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmalarından kaynaklanan riskli gebeliktir.
İkinci olarak gebelik öncesi annenin yaşadığı hastalıklardan kaynaklanan riskli gebeliklerdir ki, anne adaylarının kronik olarak tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve psikiyatrik sorunları olan anne adaylarının yaşadığı riskli gebelikler sınıfına girer.
Üçüncü olarak gebelik sırasında yaşanan sorunların yaşattığı riskli gebeliklerde genellikle doğum esnasında yaşanan kanamalar, su gelmemesi ve erken doğum gibi sorunların oluşturduğu riskli gebeliklerdir.
En son olarak bebek kaynaklı riskli gebelikler vardır ki bunlara da örnek olarak bebeklerde gelişimi tamamlamaması örnek gösterebiliriz.