Sindirim sisteminde gelişebilen kanserler arasında Safra yolu kanseri 5’inci sıklıkta görülüyor. Vücut safra kesesi işlevini yerine getirmediğinde de yaşamını sürdürebildiği için, genellikle safra kesesi kanseri çok ilerlediğinde belirtileri fark edilebiliyor. Safra yolu kanseri genellikle 60 yaş ve üzeri kişilerde rastlanırken önlem alınmazsa çok hızlı ilerleyebiliyor. Diğer kanser rahatsızlıklarında olduğu gibi safra kesesinde erken teşhis çok büyük bir önem taşımaktadır.
Safra yolu kanserinin belirtileri şunlardır;
- Sarılık
- Kaşıntı
- Ani kilo kaybı
- Ateş
- İştahsızlık
- Bulantı, kusma
- İdrar renginde koyulaşma
- Karın ağrısı
- Karında şişlik
- Yağlı ve açık renkli dışkılama
Karaciğer safra yolu ultrasonu ile safra yolu kanseri incelemesi yapılırken safra yollarında genişleme gözlendiğinde bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans ile kesitsel görüntülemeler tanıda yardımcı olur. Safra yollarında kitle gözlenmeden safra yollarının ani sonlandığı saptanabilir. ERCP (endoskopik retrogrand kolonjio pankreatografi ) ile biyopsi veya sürüntü alınabilir.
Özellikle distal yerleşimli kanserlerde EUS ile değerlendime de faydalıdır. Klinik olarak sarılık, kaşıntı ve kilo kaybı olan hastanın tümör markerlarından CA19-9 un 100 U/ml olması da tanıyı destekler. Tanı yöntemleri; hastanın sağlık durumu, yaşı, hastalık belirtileri ve önceki test sonuçlarına göre belirlenir.
Kanserin seviyesine göre ameliyat tipinin belirlendiği safra yolu kanserinde proksimaldekiler için hepatektomi yapmak gerekirken distal kanserler için genellikle whipple ameliyatı yapılır. Bu rahatsızlıktaki tümörün tamamının cerrahi yöntemle alınması gerekmektedir.