Normal şartlarda dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Ama sadece kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmesi gereken bir gıda maddesidir. Et tüketimi esnasında muhakkak yanında mutlaka yeşil yapraklı besinlerin tüketimini önerilmektedir. Gün içinde tüketeceğimiz besinlerin toplam kalori içeriğine göre hesaplamalar yaparak et tüketimimizi ayarlayabiliriz. 90 kilo ağırlığındaki bir bireyin günlük protein ihtiyacı 90-135g/gündür. Kırmızı et, beyaz et, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt ve yoğurt ile protein ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
İçinde az miktarda glikojen ve B vitaminleri içeren sığır, koyun, kümes av ve deniz hayvanlarının yenebilen kaslarından protein, yağ, su ve minerallerden oluşan etin az miktarda glikojen ve B vitaminlerini de içerirken bunların yarısından biraz fazlasının su olduğunu ve et tüketiminde aşırıya kaçınılması durumunda ciddi sağlık zafiyetleri ve sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz.
ET TÜKETİMİ İÇİN ÖNERİLER
- Mümkün olduğunca kırmızı et tüketilirken etin iyi pişmiş bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir Kırmızı eti pişirirken etin pişirme sıcaklığının muhakkak 72°C olması gerekmektedir.
- Mümkün olduğunca ızgara ya da kızartma yapmaktan uzak durmalı bunun yerine kırmızı eti mümkün olduğunca buharla pişirilip tüketilmesi önerilir.
- Kırmızı eti yüksek sıcaklarda kısa süreli pişirme tekniği kullanarak yapmalı, ayrıca kırmızı etin ateşle teması engellenerek ateş ile et arasındaki mesafenin en az 15 cm kadar mesafe olmasına dikkat etmeliyiz.
- Kırmızı etleri tütsülenmiş veya yanmış olarak tüketmek sakıncalıdır. Yanık et asla tüketilmemeli şayet yanıklar varsa o et parçasından yanık parçalar kesildikten sonra tüketilmesi önerilir.
- Kırmızı et ,sarımsak, limon suyu ya da zeytinyağı ile marine edildiği taktirde kanserojen madde oluşumu azalacaktır.
- Şayet kırmızı eti yüksek ateş üzerinde pişirmemiz gerekiyorsa eti çok sıklıkla çevirerek yanmasına engel olacak şekilde pişirmeniz önerilir.
- Pişmiş et ile çiğ ette kullanılan hiçbir malzemenin temas etmemesine dikkat edilmelidir.