Yapılan araştırmalar sonucunda dünya genelin 1 milyar erkek ve 250 milyon kadın sigara içerken kanser hastalığı denildiğinde ilk akla gelen sigara ve tütün alışkanlığı olurken konu hakkında Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, açıklamalarda bulundu.
“Bugüne kadar yapılan tüm araştırmalarda da bilimsel verilere göre sigara ve alkol kesinkes kansere neden olmaktadır. Sigara gibi nargile, pipo, puro ve bu tarz içinde tütün barındıran tütün içerikli kullanımlar da buna dahildir. Aslında bir keyif maddesi olarak kullanımına başlanan sigara insanlara bir çok konuda ciddi zararlar vermeye devam etmektedir. Tütün ve tütün içeren maddelerin akciğer kanserine neden olduğu ancak 1950’li yıllarda tespit edilmiştir. Sigaranın zararlarının artmasının ortaya çıkmasının ardından sigara kullananlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılması sonucu birçok insan sigarayı bırakmıştır.” dedi.
Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy “Sigara ve dumanında katran ve gaz karışımı 1000 civarında bileşen vardır. Bu karışımlar kanser yapıcı özellikleri içlerinde barındırır. Nikotin sinir sistemini ciddi oranda etkiler. Sigara içen kişinin kan basıncını ve kalp hızı artar, kandaki yağları çoğaltır. Günde yaklaşık bir paket sigara içen bir kişinin ömründen 5 yıl sadece içtiği sigara yüzünden uçup gider. Erkeklerde %25 oranında sigaradan kaynaklı ölümler yaşanırken bu oran kadınlarda %7’dir. Küçük yaşlardan itibaren pasif içici durumuna düşen çocuklarda da geniz eti büyümesi, bronş hastalıkları ve sık sık bademcik iltihabı görülür” diyerek açıklamalarını tamamladı.