İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, yaz aylarının sıcak günlerinde su tüketiminin önemini bir kez daha gözler önüne sermek için açıklamalarda bulundu. Yaz aylarında sıcaklardan en çok yaşlıların etkilendiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, orta yaş grubu ve üstü kişilerin günde ortalama 2-2,5 litre kadar su tüketmesi gerektiğini hatırlatırken yaşlı insanlarda tansiyon düşüklüğüne tahammülü olmadığını, susuzluğun ‘Postural Hipotansiyon’ ile yakından ilgisi olduğunu ifade etti.
Vücudumuzun su eksikliği yüzünden yalancı bir sodyum fazlalığına yol açabileceğini anlatan Prof. Dr. Küçükardalı, şunları söyledi: “Vücudumuzdaki sıvı eksikliği uykuda iken bizi komaya sokabilecek kadar ciddi sonuçlara yol açabilecek nedenlere sebep olur. Su eksikliği yaşlılarda aynı zamanda tuz dengesini bozar ve bu kişinin bilincini olumsuz derecede etkileyebilir. Su eksikliği aynı zamanda tansiyonu düşürerek böbrekten yeteri kadar kan akımı olmayacağından üre birikimine yol açtığı gibi aynı zamanda kandaki şeker oranının yükselmesine yol açar” dedi.
Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı” sıcak havalarda az sıvı alınmasından dolayı yaşlıların böbrek fonksiyonlarının olumsuz etkileneceğini yaşanan tansiyon düşüklüğü beyin kan akımını yavaşlatarak beyin fonksiyonlarının zayıflamasına yol açar. Vücudun susuz kalmasının kısa vadede ilk belirtileri kişide baş dönmesi, halsizlik, bitkinlik ve çıkarılan idrar miktarında azalma olarak görülür. Herkesin mutlaka günde en az 2,5 veya 3 litre su tüketmesini öneriyorum. Ekstra bir ihtiyaç var ise bu oran daha da arttırabiliriz. Özellikle yaşlı bireylerin sıcak yaz günlerinde serin yerlerde güneşten korunaklı yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ediyorum.” diyerek açıklamalarını tamamladı